Трима мъже, за които се твърди, че са организирали и извършили нападение срещу руския опозиционер Леонид Волков миналия месец в Литва, са били арестувани, съобщиха официални лица в петък (19 април), предаде France24.

Волков, близък съратник на покойния руски опозиционер Алексей Навални, е бил приет за кратко в болница, след като в средата на март е бил ударен с чук пред дома си в литовската столица Вилнюс.

В петък официални лица в Полша и Литва съобщиха, че беларуски гражданин, който е организирал нападението, и двамата полски нападатели са били арестувани в Полша.

"Арестуван е беларуски гражданин, работещ за руснаците, който е наредил на двама поляци да извършат нападението срещу съюзника на Навални", написа полският министър-председател Доналд Туск в социалната мрежа X.

"Нападателите вече са задържани", пише Туск, като добавя, че се предполага, че те са "свързани с радикални кръгове в Русия", но без да предоставя други подробности.

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че "в Полша са задържани двама души, заподозрени в нападение срещу ръководителя на руската опозиция Леонид Волков".

Прокурорът на Вилнюс, Юстас Лауциус, също съобщи, че "заподозрените са били задържани на 3 април в Полша, във Варшава", като добави, че те са полски граждани и че Волков е бил нападнат "заради политическата си дейност".

Нападението срещу Волков дойде почти месец след смъртта на Навални в арктически затвор, за която Волков обвини руския президент Владимир Путин.