Европейският съюз настоява за независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционен политик Алексий Навални. Това подчерта говорителят на ЕС Петер Стано в рамките на брифинг в Брюксел, съобщава кореспондент на Укринформ.

Така Стано отговори на молбата на журналистите да коментира поредното изявление на представител на руските власти, че Навални е "умрял от естествена смърт".

"Имаме много малко доверие във всичко, което идва от руски официални източници, особено след февруари 2022 година. Що се отнася до убийството на Алексей Навални под наблюдението на режима на Путин, Европейският съюз беше много ясен от самото начало. Това вече сме го заявявали няколко пъти, включително на ниво 27-те страни-членки, в Женева, по време на дискусията в ООН, че искаме независимо международно разследване. Само това ще ни позволи надеждно да изясним ситуацията и да направим изводи как точно е починал Навални“, подчерта говорителят на ЕС.

Той допълни, че от политическа гледна точка Европейският съюз продължава да се придържа към много ясна позиция, че смъртта на Алексей Навални е причинена от насилие и действията на руските власти под надзора на Кремъл.

Във вторник ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин публично заяви, че Навални е починал от естествена смърт.