Разговорите за размяна на затворници между различни държави, която е включвала възможно освобождаване на руския опозиционен лидер Алексей Навални, са били в ход, когато той почина в затвора миналия месец. Това са заявили много източници пред CNN, добавяйки, че руският олигарх Роман Абрамович активно е участвал в тях.

Източниците са отбелязали, че двугодишните преговори за освобождаване на Навални са започнали да напредват бързо, когато Абрамович посещава Москва през последните месеци.

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън също е участвала в ранните преговори за освобождаването на Навални, са съобщили няколко източника на американската медия.

Абрамович, който е санкциониран от Запада и прекарва по-голямата част от времето си в Обединените арабски емирства, се е срещнал с Хилъри Клинтън, когато са се формирали идеи за сложната размяна, включваща цели седем души, е добавил добре информиран източник на CNN.

Абрамович поддържа връзки с Кремъл от началото на руската инвазия в Украйна и играе важна роля в ранните усилия за преговори за прекратяване на конфликта.

Независими руски медии съобщиха, че Абрамович се е срещнал с руския президент Владимир Путин часове преди затворническите власти да обявят, че Навални е починал в наказателна колония в Сибир на 16 февруари.

Сътрудничката на Навални, Мария Певчих е съобщила малко след смъртта му, че Абрамович се е присъединил към преговорите и е "предал на Кремъл предложение за размяна на Навални".

Певчик е заявила още, че Абрамович е действал като "неформален преговарящ в комуникацията с американски и европейски служители".

На 27 февруари говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да отговори на въпроси на репортери относно участието на Абрамович в преговорите за размяната на Навални.