Руският опозиционен политик Алексей Навални е написал автобиография преди да умре, която ще бъде публикувана по-късно тази година, разкри неговата вдовица Юлия Навалная в четвъртък, разкривайки съществуването на текст, за който само близкият му кръг е знаел, че съществува, предава Reuters.

Навални, който почина на 47-годишна възраст в руска наказателна колония през февруари, искаше да стане президент на Русия и беше сред най-яростните критици на президента Владимир Путин. Неговите съюзници, обявени от властите за екстремисти, обвиниха Путин в убийството му. Кремъл отрече всякаква държавна намеса в смъртта му.

Навалняа, неговата вдовица, съобщи в публикация в социалната мрежа X, че покойният й съпруг е започнал да пише мемоарите - озаглавени "Патриот" - през 2020 г., след като е бил отровен от това, което западните лекари казаха, че е нервнопаралитично вещество и е бил евакуиран в Германия за лечение.

Тя каза, че книгата ще бъде пусната едновременно на поне 11 различни езика на 22 октомври и ще се появи на родния руски език на Навални.

Кира Ярмиш, говорител на Навални, описа как Навални е започнал да й диктува части от книгата, докато се е възстановявал в Германия два месеца след отравянето си и че е завършил книгата, когато е бил в затвора след завръщането си в Русия през 2021 г.