Главата на Руската православна църква санкционира свещеник, който отслужи панихида за Алексей Навални, покойният руски опозиционер, пише европейската редакция на Politico.

Патриархът на Москва и цяла Русия забрани Димитрий Сафронов, свещеник на московската църква "Покров на Света Богородица", да изпълнява задълженията му за три години, понижи го в ранг и му отне расото и кръста.

Въпреки че заповедта на Кирил не съдържа официална причина за суровите санкции, няколко руски опозиционни и прокремълски медии съобщиха, че Сафронов е отслужил панихида за Навални, бил е на погребението заедно със семейството на Навални и след това е отслужил панихида през март.

Сафронов също така е съподписал писмо до руското правителство с молба тялото на Навални - което местните власти първоначално отказаха да освободят - да бъде предадено на семейството му и да им позволи да го погребат според християнската традиция. Преди смъртта си Навални няколко пъти публично говори за вярата си.

Според заповедта на Кирил свещеникът сега трябва да служи в друга църква в Москва под ръководството на началник и след три години бъдещето му в църквата ще бъде решено въз основа на прегледа на представянето му.

Навални беше на 47 години, когато почина в наказателна колония на север от Арктическия кръг през февруари. Западните лидери открито обвиниха Кремъл и Путин за смъртта на основния му политически съперник.