Сътрудници на покойния опозиционен лидер Алексей Навални съобщиха, че късно във вторник близкият съюзник на политика и топ стратег е бил нападнат близо до дома му в столицата на Литва – Вилнюс, пише Associated Press.

Кира Ярмиш, която беше говорител на Навални, заяви, че нападателят е счупил прозорец на колата на Леонид Волков, напръскал е сълзотворен газ очите му и е започнал да го удря с чук. По-късно Волков е бил откаран в болница, според съюзника на Навални Иван Жданов.

Нападението беше извършено във Вилнюс близо месец след необяснимата смърт на Навални в отдалечена арктическа наказателна колония. Опозиционерът излежаваше там 19-годишна присъда лишаване от свобода по обвинения в екстремизъм.

Meduza съобщи, че е интервюирала Волков няколко часа преди нападението и го е попитала за рисковете за екипа на Навални. "Основният риск е всички да бъдем убити“, казва Волков.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис написа в X, че новините за нападение срещу Волков са "шокиращи“ и подчерта, че "извършителите ще трябва да отговорят за престъплението си“.