Официални лица и анализатори предупреждават, че руските сили се стремят "на всяка цена" да завладеят колкото се може повече земя в Украйна, преди жизненоважната военна помощ от САЩ да попадне в ръцете на киевските войски. Целта на Русия е да принуди Украйна да преговаря, пише The Independent.

Макар че първите траншове от американския пакет на стойност 61 млрд. долара, който включва всичко - от ракети с далечен обсег до бронирани машини и важна артилерия, започнаха да пристигат тази седмица, може да отнеме седмици или евентуално месеци, докато пристигне значителна част от помощта.

Междувременно руските сили се възползват изцяло от предимството на артилерията и живата сила на фронтовата линия и бързат да обкръжат части от украинската територия в източната част на Донецка област.

"Кремъл бърза", е заявил Павел Лузин, който работи по проблемите на въоръжените сили на Русия за базирания в САЩ изследователски център Jamestown Foundation. "Те се опитват да подобрят бойните си позиции на всяка цена, за да принудят Украйна да преговаря за прекратяване на огъня".

След като превзеха град Авдеевка през февруари, през последните няколко седмици руските сили завзеха 25 кв. км територия в и около Очеретино в Донецк.

Превземането на Авдеевка стана преди изборите в Русия през март, които затвърдиха още повече желязната хватка на Владимир Путин върху властта, пише британската медия.

За Тарас Жовтенко, украински военен анализатор и съветник на външното министерство на страната си, последният напредък е продължение на тази операция.

"Преди президентските избори в Русия беше ясно, че завземането на допълнителни територии е политическа задача, която се предава отгоре на руските войници", е заявил той. "Точно сега виждаме продължението на тази политическа задача".

"Те се опитват да завземат колкото се може повече земя, преди да пристигне американската военна помощ", е добавил той.

Сега руските войски се съсредоточават към Часов Яр.

В доклад на Frontline Insight се посочва, че руските сили може да се опитат да извършат съвместни усилия от Часив Яр и Очеретино, за да обкръжат украинските войски между тях.

Вадим Ивченко, украински депутат и член на украинската комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване, също е скептичен.

"Руснаците нямат сили да превземат големи градове", е заявил той. "Те могат да превземат само малки села и земя".

"Това, което направиха с Бахмут ... Авдеевка, с Часов Яр, говорим за градове с десетки хиляди души. Руснаците просто напълно унищожиха градовете. Никой не остана.

"Това няма да има огромно въздействие върху цялата фронтова линия. Ако продължим да нанасяме удари по руските логистични вериги с нашите способности за далечен обсег и изравним разликата в артилерията, ще можем да бъдем конкурентоспособни в различни части на фронтовата линия и да освобождаваме територии".

Разположен на високо място, Часов Яр предлага "естествен път на север", който може да позволи на руските войски да атакуват град Краматорск или по-нататък на запад към Днепър, пише The Independent. Анализаторите допускат, че ако Русия продължи да завзема градове и територии, особено Часов Яр, това значително ще засили натиска върху силите на Киев.