Руските власти подготвят първата военна повинност в окупираните територии на Запорожска област. Кремъл иска да разшири влиянието си в завзетите територии, пише британското разузнаване в последния доклад на британското министерство на отбраната, предава УНИАН.

Според информация на британското министерство на отбраната, която се позовава на разузнаването, "на 17 април руските власти в окупираната част от Запорожка област са подписали указ за подготовка на необходимата инфраструктура и дейности за провеждане на наборна военна служба в територията". Това ще бъде първата наборна военна служба на РФ в окупираните територии.

Според британското разузнаване наборната служба трябва да задоволи нуждата на руските сили от допълнителни сили. В същото време наборната служба ще бъде ограничена, тъй като част от жителите са напуснали територията. По-специално в Мелитопол са останали само 40% от довоенното население, като половината от тях са етнически руснаци, на които е предложена работа в града.

"Този указ е също така част от по-широка кампания на руските власти във временно окупираните територии, целяща да принуди населението да приеме руската администрация", заявява разузнавателната агенция.

Освен това процедурата има за цел да провери дали жителите на окупираните територии имат руски паспорти и дали са гласували на руските президентски избори.