"Русия е съсредоточила до 25 000 души в района на Часов Яр". Това е съобщил говорителят на оперативно-стратегическа групировка войски (ОСГВ) "Хортица“ Назар Волошин, предава "Укринформ".

"По отношение на направление Часов Яр врагът е съсредоточил там група от 20-25 хил. военнослужещи", е заявил Волошин.

Той е отбелязал, че направленията Авдеевка, Бахмут и Новопавловка остават най-горещите точки в района на отговорност на ОСГВ "Хортица", "ситуацията се е изострила през последната седмица, продължават тежките боеве, но положението е под контрола на Въоръжените сили на Украйна".

Според Волошин в момента руските войски се опитват да изземат стратегическата инициатива и да пробият фронтовата линия, като концентрират силите си в тези участъците, след като са си създали известно предимство по отношение на техниката и личния състав.

"Врагът е постигнал тактически успех в някои области. Напоследък ситуацията се променя динамично. Руската арамия продължава да се опитва да щурмува позициите на нашите защитници, като използва всички видове оръжия, като артилерия, танкове и безпилотни летателни апарати. През последните дни врагът започна активно да използва авиацията, за да извършва ракетни и бомбени атаки както по нашите позиции, така и по гражданската инфраструктура. Разбира се, той не е променил целта си да достигне административните граници на Донецка и Луганска област", е заявил Волошин.

Той е подчертал, че сега Русия се опитва да използва "прозореца", като активизира военните действия в този район преди пристигането на западната военна помощ в Украйна.

"Разбира се, всичко, от което се нуждаем, ще пристигне в срока, в който ни е необходимо", е допълнил Волошин.