Председателят на унгарския парламент Ласло Ковер е подписал ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО и е изпратил документа в канцеларията на президента за обнародване, показват данните от гласуването на уебсайта на парламента в събота (2 март), предаде Reuters.

Законодателите одобриха присъединяването на Швеция към НАТО на 26 февруари, изчиствайки последното препятствие преди историческата стъпка на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през двете световни войни и Студената война.

Гласуването в Унгария сложи край на месеците на забавяне за завършване на промяната в политиката за сигурност на Швеция и последва посещението на шведския министър-председател Улф Кристерсон, по време на което двете страни подписаха споразумение за доставка на оръжие.

Правителството на унгарския министър-председател Виктор Орбан бе подложено на натиск от страна на съюзниците от НАТО да се подчини и да подпечата присъединяването на Швеция към алианса. Сега унгарският президент разполага с пет дни, за да обнародва документа.

Стокхолм се отказа от политиката си на неприсъединяване в името на по-голяма сигурност в рамките на Организацията на Северноатлантическия договор след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.