Правителството на Унгария пренебрегна официално посещение в Будапеща на двупартийна делегация на сенатори от САЩ, която призова управляващите в страната незабано да одобрят шведската молба за членство в НАТО, отбелязва Associated Press

Сенатор Жана Шахин определи като "разочароващ“ факта,  че нито един член на унгарското правителство не е приел поканата да се срещне с делегацията, но тя е "обнадеждена и оптимистично настроена“, че членството на Швеция в НАТО ще бъде представено за ратификация, когато унгарските депутати се съберат отново в парламента на 26 февруари.

Сенатор Крис Мърфи на свой ред заяви, че отказът на правителството на премиера Виктор Орбан да се срещне с делегацията е "странен и тревожен“, но отговорността за провеждането на вота е на унгарския лидер.

"Ние сме достатъчно политически мъдри, за да разберем, че ако премиерът Орбан иска това да се случи, тогава парламентът може да продължи напред“, заяви той.

Американските сенатори Жана Шахин от демократите и Том Тилис от републиканците ще внесат двупартийна резолюция в Конгреса, която осъжда "отстъплението на демокрацията“ в Унгария и призовава нейното правителство да вдигне блокадата на присъединяването на Швеция към НАТО.

По-рано унгарският премиер заяви, че парламентът на страната трябва да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО "в началото на пролетната сесия“.

Парламентарният вот трябва да бъде формалност, тъй като управляващата партия на Орбан – "Фидес“ има мнозинство. В началото на февруари обаче от Будапеща настояха шведският премиер Улф Кристерсон да посети страната преди парламентарния вот.

Кристерсон изключи допълнителни преговори с Будапеща относно шведската кандидатура, но увери, че ще бъде готов да се срещне с Орбан, след като унгарският парламент ратифицира кандидатурата.