Министерството на националната отбрана на Турция съобщи, че е получило проект на предложение и упълномощаващо писмо от Съединените щати относно искането за доставка на нови бойни самолети и модернизацията на тези, които са на въоръжение в Анкара, съобщи агенция Anadolu.

Според представителя на Министерството на отбраната Зека Актюрк предложението включва доставката на 40 нови F-16 от версията Block 70, която е най-новата модификация.

САЩ са готови да модернизират 79 турски изтребителя от този тип, както и да им прехвърлят боеприпаси и оборудване, се посочва още в съобщението.

По-рано администрацията на президента на САЩ официално уведоми Конгреса за намерението  да започне продажба на 40 самолета F-16 на Анкара и почти 80 комплекта за модернизация. Това се случи ден след като Турция завърши ратификацията на членството на Швеция в НАТО.

Въпреки че Турция не очаква Конгресът на САЩ да блокира продажбата на F-16, тя все още иска да купи изтребители Eurofighter Typhoon, е заявил по-рано представител на турското министерство на отбраната пред Reuters.

"Продължаваме да се интересуваме, очакваме положителен подход по този въпрос от члена на консорциума в Германия", е посочил още източникът на британската агенция.

Турция, която се стреми да модернизира военновъздушните си сили, също разработва  свой собствен национален боен самолет KAAN в сътрудничество с британската BAE Systems.