Унгария планира да сключи военно споразумение с Швеция по време на посещението на премиера на скандинавската страна Улф Кристерсон в Будапеща. Това обяви унгарският министър-председател Виктор Орбан в ефира на радио Kossuth.

Той не уточни в какво ще се състои двустранното споразумение, но по-рано в медиите се появи информация, че то може да се отнася до използването на шведски изтребители Gripen от унгарските ВВС. Унгарската армия вече има на въоръжение 14 такива машини.

"Ще сключим военно споразумение, ще определим някои насоки и цели“, поясни Орбан за предстоящата среща с Кристерсон.

Той отбеляза, че посещението ще се състои в навечерието на ратифицирането от унгарския парламент на споразумението за присъединяване на Швеция към НАТО. Унгария остава единствената страна в Алианса, която все още не е гласувала документа.

"Отне време да спечеля доверието на шведския премиер и имам аргументи защо трябва да ратифицираме присъединяването им“, допълни Орбан. Сега всички парламентарни фракции - както управляващите, така и опозицията - потвърдиха, че са готови да одобрят шведската молба в началото на пролетната сесия на парламента, която започва на 26 февруари.

Унгарското правителство внесе в парламента законопроект за присъединяването на Швеция към НАТО през лятото на 2022 година, но депутатите отложиха гласуването му. На 27 март 2023 година унгарският парламент одобри присъединяването на Финландия към НАТО, но отново отложи разглеждането на въпроса за Швеция. Двете северни държави подадоха молбите си за членство в НАТО на 18 май 2022 година.