Унгарският парламент най-накрая определи датата за гласуване на ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО – в първия ден след завръщането от ваканция, съобщава AFP, цитирайки документ, публикуван от лидера на парламентарната фракция на "Фидес“ Мате Кошич.

По думите му, на срещата на 26 февруари въпросът за ратифицирането на влизането на Швеция в Северноатлантическия алианс ще бъде включен в дневния ред и депутатите от управляващата партия "възнамеряват да го подкрепят“.

През почивните дни унгарският премиер Виктор Орбан съобщи, че парламентът ще разгледа въпроса "в началото на пролетната сесия", която започва в понеделник, 26 февруари.

Гласуването трябва да сложи край на забавянето на влизането на Швеция от почти една година в сравнение с Финландия - поради претенции и пазарлъци от Турция, следвана от Унгария.

Първоначално Будапеща обеща, че няма да е последната, ратифицирала присъединяването на Швеция, но на практика в Турция процесът приключи по-рано.

Депутати от партията на Орбан "Фидес“ поискаха в началото на февруари шведският премиер Улф Кристерсон първо да посети Будапеща, преди да се гласува протокола за присъединяване на Швеция към НАТО.

Кристерсон изключи допълнителни преговори с Будапеща относно шведската кандидатура, но каза, че ще бъде готов да се срещне с Орбан, след като унгарският парламент ратифицира кандидатурата.