Швеция официално стана член на НАТО, съобщава Reuters.

"Малко преди 17:30 шведско време (18:30 българско време) министър-председателят Улф Кристерсон предаде документа за присъединяване на Швеция към правителството на САЩ, което е така нареченият депозитар на Северноатлантическия договор. Швеция стана член на НАТО“, се отбелязва в изявлението.

"Добрите неща идват при тези, които умеят да чакат“, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, когато получи документите за присъединяване на Швеция от Кристерсон.

По думите на Блинкен,, че "всичко се е променило“ след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, цитирайки проучвания, показващи огромна промяна в общественото мнение на Швеция относно присъединяването към НАТО.

"Шведите разбраха нещо много дълбоко: че ако Путин е готов да се опита да изтрие един съсед от картата, тогава той може и да не спре дотук“.

За НАТО присъединяването на Швеция и Финландия, която има обща граница от 1340 км с Русия, е най-значимото присъединяване от десетилетия.

"Днес е наистина исторически ден. Швеция вече е член на НАТО", заяви Кристерсон. "Ние ще защитаваме свободата заедно с най-близките до нас страни – както географски, така и културно и ценностно“.