Румъния уведоми съюзниците в четвъртък, че президентът Клаус Йоханис обмисля да оспори фаворита Марк Рюте за най-високия пост в НАТО, пише европейската редакция на Politico.

Ходът на Йоханис в последния момент идва след като най-големите сили в 31-членния алианс вече обявиха подкрепа за Рюте през последните 24 часа, като САЩ, Обединеното кралство, Германия и Франция казаха, че подкрепят отиващия си холандски премиер като следващ лидер на НАТО.

Около 10 страни остават нерешени, включително някои източноевропейски членки, които споделят стратегически опасения със скептично настроената към Русия Румъния, но ще им бъде трудно да оспорят открито предпочитания кандидат на президента на САЩ Джо Байдън.

Двама дипломати от НАТО, запознати с развитието, потвърдиха румънския ход пред POLITICO. Bloomberg първи съобщи за потенциалното предизвикателство на Йоханис.

Румънските власти не оспорват информацията.

"Чрез мисиите на всяка държава-членка намеренията [и] предложения се предават неофициално на НАТО“, каза правителствен служител пред местните медии.

Румънската президентска канцелария отказа искане за коментар.

Представители на НАТО се опасяват, че късното влизане на Йоханис може да се разглежда като разделяне на единството на Алианса, който вече е изправен пред заплахи от потенциалното завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ.

Но страните от Източна Европа са раздразнени от това, което смятат за липса на стимул на Рюте да достигне до държавите-членки по границата с Русия.

Казвайки, че не възнамеряват да застават на пътя на Рюте, високопоставен източноевропейски дипломат каза: "Поне някой трябва да попита: "Добре, Марк, как ще се справиш с Русия?“

Те цитират също многократния неуспех на Рюте да доведе холандските разходи за отбрана до целта от 2 процента от БВП, договорена от всички съюзници преди десетилетие, която според тях може да бъде използвана срещу него, ако Тръмп бъде избран.

Това е в допълнение към двустранното недоволство между Нидерландия и Румъния, две членки на НАТО, които са част от Европейския съюз, тъй като правителството на Рюте от години отказва влизането на Букурещ в Шенген, зоната без граници за страните от ЕС, позовавайки се на корупция и престъпни дейности.