"Прехвърлянето от Вашингтон на ракети с голям обсег на Киев е допълнително потвърждение за участието на САЩ в конфликта в Украйна. Това е заявил прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава "Известия".

Така той е коментирал информацията за тайна доставка на оперативно-тактически ракети с голям обсег на действие ATACMS.

"Това е още едно потвърждение за прякото участие на Съединените американски щати в конфликта в Украйна", е заявил Песков.

Песков не е изключва възможността "по този начин САЩ да нарушат вътрешното си законодателство, тъй като към момента на предполагаемата доставка на ATACMS съответният законопроект все още не е станал закон и не е влязъл в сила".

"Със сигурност някои конгресмени ще обърнат внимание на това и ще се чудят дали всичко е направено законно", е добавил той.

Прессекретарят на руския държавен глава е подчертал, че "по този начин Вашингтон само налива масло в огъня, но няма да може да промени нищо от гледна точка на резултата на бойното поле". Според него "изходът вече е предрешен – Русия ще спечели. С такова оръжие обаче Украйна ще има повече жертви", е коментирал Песков.

По-рано The ​​New York Times съобщи, че САЩ тайно са изпратили ракети с голям обсег ATACMS в Украйна. "Освен това украинските сили вече успешно ги използваха, нанасяйки удари по летище в Крим и руски войски в Югоизточна Украйна".

Както пише американското издание, миналата седмица Съединените щати тихомълком са изпратили на Украйна партида ракети ATACMS с голям обсег - партида от над 100 бройки.