Предстоятелят на Римокатолическата църква допусна, че може да има начини да се благословят еднополовите бракове, съобщава британският вестник The Guardian, като уточнява, че съответното папа Франциск е заявил в отговор на писмо от петима консервативни кардинали, които са го призоваха да потвърди църковното учение за хомосексуализма, ръкополагането на жени и други въпроси. За кореспонденцията между висшите духовници във Ватикана става ясно два дни преди началото на голям триседмичен синод във Ватикана за ЛГБТ-католиците и тяхното място в църквата.

Ватиканът публикувава писмо, написано от Франциск до кардиналите, след като е получил списък от пет въпроса. Франциск предполага, че такива благословии може да бъдат допуснати, ако не се бъркат с тези за тайнството на брака.

Ватиканът вярва, че бракът е неразривна връзка между мъж и жена. Но Франциск изрази подкрепа за гражданските закони, предоставящи правни предимства на еднополовите съпрузи, а католическите свещеници в някои части на Европа благославят еднополовите съюзи без порицание от Ватикана.

Отговорът на Франциск към кардиналите обаче бележи отклонение от настоящата официална позиция на Ватикана. В писмото си Франциск отново потвърждава, че бракът е съюз на мъж и жена. Но в отговор на въпрос на кардиналите относно хомосексуалните съюзи и благословии, той казва, че "пастирското милосърдие“ изисква търпение и разбиране и свещениците не могат да станат съдници, "които само отричат, отхвърлят и изключват“.

"Поради тази причина пастирското благоразумие трябва адекватно да разпознава дали има форми на благословия, поискана от един или повече хора, които не предават погрешна представа за брака. Защото когато се иска благословия, тя изразява молба за помощ от Бог, молба че можем да живеем по-добре, да се доверим на нашия Баща, който може да ни помогне да живеем по-добре“, пише папата.

По думите му има ситуации, които обективно са "морално неприемливи“, но същата тази "пастирска любов“ изисква хората да бъдат третирани като грешници, които може да не са изцяло виновни за ситуацията, в която се намират.

Франциск добавя, че няма нужда епархиите или епископските конференции да превръщат подобна "пастирска благотворителност“ във фиксирани норми или протоколи, и подчертава, че въпросът може да се решава за всеки отделен случай.