Петима души бяха ранени, след като няколко коня на кралските конюшни избягаха и се втурнаха по улиците на Лондон в сряда, пише европейската редакция на Politico.

Петте коня - част от двете най-високопоставени единици на британската армия и често използвани в церемониални задължения за кралски събития - хвърлиха своите ездачи на ежедневна сутрешна езда, когато напуснаха казармата Хайд Парк, Централен Лондон, според множество местни медии.

Спешната медицинска служба в Лондон потвърди, че е била извикана в 8.25 (11:25 българско време) сутринта за съобщения за човек, който е бил хвърлен от кон: "Изпратихме ресурси на мястото, включително екипи на линейка, парамедик в кола за бързо реагиране и служител за реагиране при инциденти. Първият ни парамедик беше на място след пет минути“.

Животните са били видени да нахлуват през Тауър Бридж и Странд, като най-малко един кон е бил облян целият в кръв, заявиха очевидци пред Telegraph.

Два от избягалите коне по-късно бяха заловени близо до Лаймхаус, като полицията на Лондонското сити заяви, че "чака армейски бокс за коне, за да събере конете и да ги транспортира до ветеринарна помощ“.

Сила, служител в кафене в централния лондонски Странд, заяви пред Telegraph: "Видях бял кон да тича, кървеше от гърдите му.

"Няколко мига по-късно видях друг кон — черен — да тича след него. И тогава полицейска кола тръгна по пътя след тях“.

Уестминстърската полиция обяви в 10.30 сутринта местно време: "Имаме удоволствието да потвърдим, че всички коне са открити. Продължаваме да поддържаме връзка с армията.