Първите розови фламинго, наричани още феникси, долетяха в Националния природен парк Тузловски естуари на украинската Одеска област от България и Турция, съобщава УНИАН.

Служителят на Националния парк, докторът на биологичните науки Иван Русев подчерта, че това са птици "разузнавачи“. Целта им е да видят дали семействата им могат да гнездят в Националния парк по време на война.

"Те ще предадат информация на семействата си за условията за гнездене в Националния природен парк Тузловски естуари. За първи път в Украйна фламинго в ято от 570 възрастни птици, по време на война през 2023 г., решиха да живеят от 24 април до 31 декември в Тузловските лимани и да доведат своите бебета“, казва Русев.

Според него по-рано, през 2017 г., тези птици за първи път в Украйна са се опитали да сформират колония в Херсонска област на езерото Чурюк - недалеч от Крим, но са били излюпени само 3 пиленца и тяхната съдба е неизвестна. За първи път птици "разузнавачи“ се появяват в голямо ято през 2021 г. През тази година в основните колонии на фламинго в Турция (на езерото ТУЗ) голям брой пилета и възрастни птици умират по неизвестни причини.

"Тогава прогнозирахме, че те определено ще гнездят тук скоро. А ето, че дойде военната 2023-та. Те се появиха в нашия национален парк през април, а през май веднага избраха място за гнездене на брега на устието на Бурнас близо до село Базарянка“, казва ученият.

Но опитите за гнездене край селото са неуспешни: постоянно се появяват деца, нощем се появяват бракониери, много домашни кучета – всичко това, въпреки изграждането на 270 гнезда, принуждава птиците да напуснат опасното за тях обитание, посочи Русев. Въпреки това в края на юни 2023 г. те загнездиха на много интересно място в националния парк - на границата на големите Тузловски устия Шагана и Алибей. Според учения тогава служители на парка и доброволци са успели да проведат операция за опръстеняване на пиленцата.

"Украинското общество за защита на птиците и Украинският център за опръстеняване на птици ни помогнаха с това. Това е голям успех - тузловските фламинго отгледаха 192 пилета по време на войната. Между другото, сред възрастните имаше птици с цветни пръстени от Франция, Турция и Испания. Две млади птици са опръстенени, записани са зимуващи в България и Турция", допълни той.