В Одеса змия от Червената книга пропълзя в жилищен район и ухапа директора на градския зоопарк по време на "улова“, съобщава УНИАН.

Както заяви директорът на менажерията Игор Беляков, в сряда Държавната служба за извънредни ситуации му се обажда и му съобщава, че на територията на жилищен комплекс Зелени гай, недалеч от Черноморка, е открита змия. Те казват, че голямо влечуго се е скрило под пететажна сграда. Жителите били силно изплашени от неканения гост и част от тях се евакуират.

"Отидох на мястото, оказа се, че това е жълтокоремна змия (Червената книга на Украйна). Тя бе на такова място, че беше малко неудобно да я хвана и успя да ме ухапе малко", заяви той.

Беляков пътува до района на Одеса до националния парк Нижнеднестровски, където пусна рядката змия в природата, за да не я притесняват хората.

Биляков напомни на жителите на Одеса, че е активният сезон на змиите.

"Ако срещнете змия в апартамент, в кола, на тротоара, не се плашете и не я плашете, а веднага и се свържете с мен...“, призова директорът на зоопарка.

Той благодари на местните жители за помощта при спасяването на змията. "Дивите животни са нашето безценно национално богатство!“, подчерта Биляков.

Директорът на зоологическата градина публикува снимка на спасената от него змия от Червената книга. Вижда се, че животното се е скрило в тясна ниша, в която човек може да влезе много трудно, но шефът на институцията се е справил. На снимките е записан и моментът, в който змията ухапва ръката на Беляков.