Група от над 40 държави днес (4 март) повтори искането си към Русия да разреши независимо международно разследване на смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални в затвора "Полярен вълк" в далечния север на Русия.

Искането е изпратено от името на всичките 27 държави от ЕС и 16 други държави, включително Канада, Великобритания, Съединените американски щати и Украйна, чрез Лоте Кнудсен, посланик на Европейския съюз в Съвета на ООН по правата на човека в Женева, съобщава Reuters.

"Възмутени сме от смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, за която са отговорни руският президент (Владимир) Путин и руските власти", се посочва в изявлението.

"Русия трябва да позволи независимо и прозрачно международно разследване на обстоятелствата около внезапната му смърт", заявява Кнудсен. 

Алексей Навални, най-яростният критик на президента Владимир Путин, почина в руска наказателна колония на 16 февруари, след като според властите на затвора той е припаднал след сутрешна разходка и след това е бил реанимиран неуспешно.

Той излежаваше 30-годишна присъда в затвора, наред с други неща, както се посочва в една от присъдите на руския съд, "създаване и финансиране на екстремистка организация и нейната дейност".