Решението на премиера на Израел Бенямин Нетаняху да уволни министъра на отбраната Йов Галант предизвика масови протести, в които – според различни данни - се включиха над 100 000 души, предава Reuters.

Освобождаването на министъра бе обявено ден, след като Галант призова правителството да се откаже от предизвикалата силна полемика в обществото реформа на съдебната реформа.

Десетки хиляди протестиращи, много от които развяваха израелски знамена, излязоха по улиците късно през нощта в цялата страна. Тълпи се събраха и пред дома на Нетаняху в Ерусалим, като в един момент успяха да пробият кордона за сигурност.

Около три месеца след встъпването си в длъжност, коалиция на Нетаняху бе потопена в криза заради горчивите разделения, изложени от нейните водещи планове за съдебна реформа.

"Държавната сигурност не може да бъде карта в политическата игра. Нетаняху пресече червената линия тази вечер", подчертаха опозиционните лидери Яир Лапид и Бени Ганц в съвместно изявление.

Те призоваха членовете на партията Ликуд на Нетаняху да не участват в "смазването на националната сигурност".

При обявяването на уволнението на Галант офисът на Нетаняху не посочи име на негов заместник, нито представи други подробности. "Премиерът Бенямин Нетаняху реши тази вечер да освободи министъра на отбраната Йоав Галант“, се казва в съобщението.

Малко след това 64-годишният Галант написа в Twitter: "Сигурността на държавата Израел винаги е била и винаги ще бъде мисията на живота ми“.

Нетаняху взе решението да уволни Галант, след като бившият адмирал предупреди в събота, че плановете за съдебната реформа рискуват "ясна, непосредствена и осезаема заплаха за сигурността на държавата“ и призова тя да бъде спряна.

"В този момент, в името на страната ни, съм готов да поема всякакъв риск и да платя всяка цена“, увери Галант в телевизионното си обръщение.

По-рано този месец държавният глава Исак Херцог предупреди, че страната е изправена пред "катастрофа“, освен ако не бъде постигнат по-широк консенсус за това как да се преустрои съдебната система. Но Нетаняху обеща да продължи с проекта, който според него е необходим за овладяване на съдиите активисти и възстановяване на правилния баланс между избрано правителство и съдебната система.

САЩ подчертаха, че са "дълбоко загрижени“ от събитията в неделя и виждат спешна нужда от компромис, като същевременно повтарят призиви за защита на демократичните ценности.

Докато протестиращите се събираха по улиците, полицията използва водни оръдия, за да ги изтласка от резиденцията на Нетаняху в Ерусалим, докато в Тел Авив, където стотици хиляди излязоха на улицата от началото на годината, протестиращите запалиха няколко огньове на главна магистрала.

Протестите намаляха с напредването на нощта и в крайна сметка полицията разпръсна насила по-малка тълпа, която отказа да си тръгне.