Италия и Испания тъкмо бяха преживели финансовата криза от 2008 г., трудностите с еврото през 2011 г. и пандемията, а сега преживяват шока от ситуацията в Украйна. Въпреки че са свързани с Русия по различни начини, структурните им проблеми се задълбочават, което допринася за отслабването на цяла Южна Европа, пише френското издание Le Figaro.

Италианската икономика през 2021 г. едва започна да се съживява, растежът й беше 6,7%. Но ситуацията около Украйна сложи край на тази динамика. Сега се очаква растежът да бъде не по-висок от 1,2%, а инфлацията надхвърли 6%. Така че обещанието на италианското правителство да намали предварително държавния дълг може отсега да се счита за неизпълнено.

Проблемът е в това, че Италия е четвъртият по големина партньор на Русия, пише авторът на статията. Тя е силно зависима от руските енергийни ресурси. Благодарение на тесните връзки между Италия и Русия се оказа, че 20% от всички активи на засегнатите от санкциите руски олигарси са в Италия.

В резултат на това надеждите за реорганизацията на Италия също бяха застрашени и проблемите й излязоха на повърхността: намаляване на населението (когато има 1,2 деца на всяка жена) и застаряването му (до 2045 г. една четвърт от населението ще бъде над 65 години). Освен това 2 милиона млади хора са напуснали страната от 2008 г. насам. Италия също страда от недостатъчни инвестиции в иновации, неефективна държава, слаба политическа система и голяма заплаха от популизъм.

В Испания ситуацията е донякъде подобна: тя също пострада през 2008 г., след това пандемията парализира туризма, който представлява 12,4% от БВП, както и автомобилната индустрия, която осигурява 11% от БВП. Оттук и рецесията през 2020 г. и нарастващата безработица, която сега възлиза на 16,1% сред активното население. През 2021 г. икономическият растеж на Испания беше 5,1%, но тя също бе ударена от ситуацията в Украйна.

При това Мадрид не е толкова зависим от Русия: руските енергийни ресурси представляват едва 7,5% от потреблението на страната, а износът за Русия – само 0,5% от целия испански износ. Но Испания има спор с Алжир за газа, тъй като подкрепи Мароко по въпроса за Западна Сахара. А 30% от газа за Испания идва от Алжир. В същото време по принцип Испания е засегната от последиците от стагфлацията на еврозоната. Инфлацията й се доближава до 10%, а икономическата активност остава под 4%.

Кризата в Италия и Испания дойде в най-лошия момент, отбелязва авторът на статията. Тези държави първи получиха помощ по програмата на ЕС "Ново поколение“ и по техните резултати ще се съди за нейния успех.

В същото време авторът на статията отбелязва, че Франция има много общо с Италия и Испания. Но според него икономическият модел на Франция е още по-неустойчив, тя е по-назад по въпроса за реформирането на държавата и социалната система. "Франция е южноевропейска страна, която се преструва, че е северноевропейска страна“, пише Le Figaro.

Превод и редакция: Иван Христов