Парламентът на Гърция одобри с мнозинство поправка в законодателството, която има за цел да предотврати участието на крайната десница в предстоящите парламентарни избори, предава телевизионният канал Vouli.

Управляващата "Нова демокрация“ и лявата ПАСОК-"Движение за промяна“ гласуваха за поправката, насочена срещу участието на партията "Гърци“ на осъдения бивш депутат Илиас Касидиарис. Заедно двете партии контролират 178 от 300-те места в еднокамарния парламент на страната. Най-голямата опозиционна партия – СИРИЗА на бившия министър-председател Алексис Ципрас се въздържа от гласуване, Комунистическата партия на Гърция, лявата MERA25 и дясната "Гръцко решение“ глауваха "против“.

Вестник Efimerida ton sindakton отбелязва, че СИРИЗА е настояла за промени в поправката, предложена от правителството, като от нея бъде изключена възможността за разширени тълкувания и идентифициране на нацизма с други идеологии. Партията предложи в поправката да се включи ясно посочване на недопустимостта на участие в изборите на лица, привърженици на нацистката идеология. Опозицията обвини премиера Кириакос Мицотакис, че е позволил на Касидиарис, бивш член на парламента от крайнодясната "Златна зора“, да извършва политически дейности безпрепятствено, докато е в затвора, и да привлича поддръжници в неонацисткото движение в продължение на три години години.

В средата на януари в интервю за вестник Protothema Мицотакис обяви, че изборите може да се проведат по всяко време, "през ​​април или май".

"Гърци“ или "Партия на елините“ бе създадена през 2020 г. от Илиас Касидиарис, бивш член на парламента от редиците на "Златна зора“. През 2020 г. съд в Атина призна партията за престъпна организация. Процесът продължи от април 2015 г. и бе смятан за най-големия в Гърция през последните десетилетия след процеса срещу лидерите на профашистката хунта на "черните полковници" (1967-1974 г.).

Лидерът на "Златна зора“ Никос Михалолиакос и петима други бивши депутати бяха осъдени на по 13 години затвор. В момента Касидиарис излежава присъда в затвора Домокос в Централна Гърция.