Германските католически епископи гласуваха за установяване на официални церемонии по бракосъчетание на еднополови двойки, пренебрегвайки решението на Ватикана и поставяйки под въпрос единството на римо-католическата църква по въпрос, който се превърна в един от най-наболелите за съвременното западно християнство: нравоученията в Библията за "мъжеложството“, пише The Wall Street Journal.

В петък епископите гласуваха с 38 срещу девет и 11 въздържали се в полза на литургиите за благословение на двойки, които не отговарят на изискванията за католическото тайнство на брака, включително еднополови двойки и тези, които са се оженили повторно извън църквата след развод . Резолюцията призовава отделните германски епископи, всеки от които има власт по въпроса в собствената си епархия, да възприемат практиката.

Резолюцията е смело отхвърляне на позицията на Ватикана, изразена в указ от 2021 г., одобрен от папа Франциск, който забранява благославянето на гей двойки на основание, че Бог "не може да благослови греха“.

Папа Франциск възприе помирителен подход към гейовете и одобри гражданските съюзи за еднополови двойки в документален филм от 2020 г., но не се противопостави на библейското учение за хомосексуалността.

Епископите гласуваха като част от Синодалния път на Германия, събрание на национално католическо духовенство и светски лидери, което започна в началото на 2020 г. в отговор на разследване на множество срамни случаи сексуално насилие в германската църква. Цялото тяло гласува за еднополовите благословии със 176 срещу 14 и 12 въздържали се.

Германският синод, който приключва в събота, призова за преосмисляне на учението и практиката по редица теми, включително свещеническото безбрачие, ръкополагането на жените, хомосексуализма и ролята на миряните в управлението на църквата.

Папа Франциск и други църковни лидери предупредиха германския синод да не се отдалечава твърде много от останалата част от църквата.

През ноември, по време на среща с представители на Ватикана, ръководителят на Германската епископска конференция, епископ Георг Бетцинг от Лимбург, отхвърли искането да отложи синода. Миналия месец кардинал Марк Уелет, ръководител на епископската служба на Ватикана, повтори други прелати, включително в САЩ, които предупредиха германците за опасността от разкол или постоянно разделение в църквата.

Ватиканът не отговори веднага на искане за коментар в петък.

По време на дебата преди гласуването епископ Грегор Мария Франц Ханке от Айхщет предупреди срещу предложения ход, като каза, че се надява, че "тази стъпка няма да ни откъсне, както Англиканската църква се оказва откъсната“.

Консервативните англикански църкви, включително някои в Африка, които включват почти половината от около 100 милиона англиканци в света, прекъснаха отношенията си с църкви, които подкрепят либералните учения и практики по отношение на хомосексуалността, включително Епископалната църква в САЩ.

Миналия месец, след като Църквата на Англия реши да разреши благословията на еднополовите връзки, дузина водещи архиепископи, повечето в глобалния Юг, призоваха за скъсване с тази църква, историческия прародител на световната Англиканска общност.

Африканските епископи в Католическата църква също се очертаха като виден консервативен блок по отношение на хомосексуалността.

Но на дебата в петък във Франкфурт, епископ Франц-Йозеф Овербек от Есен каза, под аплодисментите на събранието, "Обръщам внимание на това, което се случва в Африка, но очаквам и другите да уважават това, което правим тук“.

Мария 1.0, организация, която се бори в подкрепа на традиционната католическа доктрина, написа в Twitter след гласуването: "Само девет германски епископи гласуват против форма за благословия за хомосексуални двойки. Единадесет епископи изглежда нямат мнение и се въздържат. Неразбираемо."

Благословията на еднополовите връзки от католическите свещеници е често срещана в Германия от години, предвид толерантността на много епископи там, но гласуването в петък дава безпрецедентно официално одобрение на практиката.

Резолюцията призовава епископите и другите да развият литургията през следващите три години. Мария Месриан от Maria 2.0, група, която подкрепя ръкополагането на жени и други либерализиращи промени в църквата, нарече тази мярка "тактика на забавяне“, предназначена да избегне конфронтация с Рим, и заяви, че това ще накара хората да напуснат църквата разочаровани.

Резолюцията уточнява, че никое духовно лице, което възразява по съвест да благослови еднополовите връзки, няма да бъде задължено да ги извършва.

Консервативно малцинство в германската църква се противопостави на това, което смятат за излизане извън правомощията на синода. Миналия септември резолюция, призоваваща за широкообхватна ревизия на учението за сексуалността, едва не успя да събере необходимото мнозинство от две трети от гласовете на епископите.

Миналия месец шестима членове на Синода, нито един от които не е епископ, се отказаха от процеса, предупреждавайки, че неговите нововъведения заплашват да подкопаят единството на църквата.

Някои от най-прогресивните гласове в Синода, от друга страна, казват, че неговите германски предложения не стигат достатъчно далеч. Грегор Подшун, ръководител на католическа младежка организация и член на Синода, написа в Twitter в петък, че обикновените благословии за еднополовите двойки са неадекватна отстъпка: "Искаме брак за всички!“

Синодът трябваше по-късно в петък да гласува документ, призоваващ за по-голямо приемане на транссексуални хора в църквата, като им се позволи да променят името и пола си в свидетелствата си за кръщение, да получат благословии за своите връзки и да бъдат допуснати до свещеничество и религиозни ордени. Срещата обаче изостана от графика и беше отложена за събота, без да се разглежда въпросът.

Самият папа Франциск свика световен синод, който ще завърши с две срещи във Ватикана тази есен и следващата година и където темите ще включват ролите на жените и ЛГБТ католиците, според подготвителен документ, публикуван миналата година.