Федералният резерв вдигна лихвените проценти с 0,75 процентни пункта в рамките на продължаващата си борба с инфлацията и сигнализира за планове да продължи да ги повишава, макар и вероятно с по-малки стъпки, пише The Wall Street Journal.

Представители на Фед в политическо изявление от сряда признаха, че може да отнеме време, докато бързото увеличение тази година се отрази в икономиката. "Комисията ще вземе предвид кумулативното затягане на паричната политика, закъсненията, с които паричната политика влияе върху икономическата активност и инфлацията, както и икономическото и финансовото развитие“, казаха те в края на двудневна среща.

В изявлението се казва, че продължаващото повишаване на лихвените проценти е необходимо "за постигане на позиция на парична политика, която е достатъчно рестриктивна, за да върне инфлацията до 2% с течение на времето“.

Властите повишават лихвените проценти с най-бързите темпове от началото на 80-те години на миналия век, за да намалят инфлацията, която е близо до 40-годишен връх. Те повишиха лихвените проценти с 0,75 пункта на четири последователни срещи, като последната доведе до референтния процент на федералните фондове на централната банка в диапазон между 3,75% и 4%.

Преди юни централната банка не е повишавала лихвените проценти с 0,75 пункта, или 75 базисни пункта от 1994 г. Г-н Пауъл каза след срещата през юни, че не очаква подобни увеличения да бъдат обичайни и нарече хода "необичайно голям“.

Властите очакваха инфлацията да намалее тази година, но засега напразно. Те отговориха, като се насочиха към по-висока дестинация за лихвения процент на федералните фондове, отколкото прогнозираха по-рано през годината, което доведе до по-дълъг от очакваното низ от повишения на лихвените проценти с 0,75 пункта.

Някои длъжностни лица започнаха да сигнализират за желанието си както да забавят скоростта на увеличенията скоро, така и потенциално да спрат повишаването на лихвите в началото на следващата година - за да видят как ходовете им тази година забавят икономиката. Те искат да намалят риска от причиняване на ненужно рязко забавяне. Други служители казват, че е твърде рано за тези дискусии, тъй като високата инфлация се оказва толкова устойчива и широка.

Дебатът за това колко още да се повишат лихвите може да се засили, тъй като те достигат нива, които вероятно ще ограничат разходите, наемането и инвестициите. Лихвеният процент на федералните фондове влияе върху другите разходи по заеми в цялата икономика, включително лихвите по кредитни карти, ипотеки и заеми за автомобили.