Англиканската църква планира да създаде специална комисия през пролетта, която да разгледа искането на свещениците да използват термини, които са неутрални по отношение на пола, съобщава британският вестник The Guardian. Това означава, че в бъдеще може и да не бъде използвано местоимението "той“, когато се говори за Господ, поясняват от редакцията.

Всички потенциални промени, които биха маркирали отклонение от традиционните учения, датиращи от хилядолетия, ще трябва да бъдат одобрени от Синода, органът за вземане на решения на Църквата.

Преподобният д-р Майкъл Ипгрейв, епископ на Личфийлд и заместник-председател на комисията, отговорна за въпроса, уточни, че Англиканската църква "проучва използването на джендър език по отношение на Бог от няколко години“.

"След известен диалог в тази област тази пролет ще започне нов съвместен проект относно езика, свързан с пола. Подобно на други потенциални промени в разпоредбите, промяната на формулировката и броя на разрешените форми ще изисква пълен процес в Синода за съответното одобрение“, обясни Ипгрейв.

Конкретиката на проекта обаче все още не е ясна.

Коментарите на епископа дойдоха в отговор на въпрос, зададен в Синода от преподобната Джоана Стобарт, викарий на Илминстър и Уайтлакингтън в Съмърсет, относно напредъка в разработването на "по-приобщаващ език“ в службите.

Не е ясно какво ще замени термина "Отче наш“ в централната християнска молитва, за която се вярва, че Исус е "заклел“ своите последователи да произнасят заедно през поколенията.

Инициативата за приобщаващ език има и критици. Пред изданието The Telegraph преподобният д-р Иън Пол заяви, че промените биха означавали "отстъпление от собствената докрина на Църквата“.

"Фактът, че Бог се нарича "Баща“, не може да бъде заменен с "Майка“, без да се промени значението, нито може да бъде неутрализирано по пол до "Родител“ без отново това да не промени значението. Бащите и майките не са взаимозаменяеми, те имат отношение към потомството по различни начини“.

Говорител на Англиканската църква на свой ред припомни, че "това не е нищо ново. Християните от древни времена признават, че Бог не е нито мъж, нито жена, но разнообразието от начини за обръщане и описване на Бог, открити в писанията, не винаги е било отразявано в начина, по който ние се прекланяме пред него“.

По думите му "има все по-голям интерес към изследване на нов език след въвеждането на нашите настоящи форми на обслужване на съвременен език преди повече от 20 години. Няма абсолютно никакви планове за премахване или съществено преразглеждане на разрешените в момента литургии и такива промени не биха могли да бъдат направени без обширно законодателство“, увери говорителят.