Полетите до и от Обединеното кралство са засегнати от заглушаване на глобалната система за позициониране (GPS) в региона, за което се смята, че е виновна Русия, пише британският таблоид The ​​Sun, позовавайки се на източници от авиоиндустрията.

Въз основа на анализ на бордовите дневници на специализирания сайт GPSJAM.org The Sun пише, че от миналия август насам са открити проблеми с навигацията при около 46 000 полета. От тях 2300 са на Ryanair, почти 1400 на Wizz Air.

British Airways и easyJet също бяха засегнати от заглушаване на GPS, но не в толкова значителен мащаб (съответно 82 и 4 случая).

От Британската служба за гражданска авиация в коментар за The Sun заявиха, че заглушаването често е свързано с военна дейност, но не означава, че търговските самолети са пряко насочени.

"Заглушаването на GPS не засяга директно навигацията на самолета и въпреки че това е известен проблем, това не означава, че самолетът е бил заглушен нарочно“, обясни Глен Брадли, директор на летателните операции в командването.

Проблеми с GPS навигацията в Европа се съобщават от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, по-специално около Калининградска област, руски анклав с изглед към Балтийско море.

Европейските държави смятат, че това са целенасочени действия на Москва.

През март стана известно, че Русия може да заглуши сигнала на самолета на британския министър на отбраната Грант Шапс, когато летял близо до Калининград.