След одобрението на новата американска програма за военна помощ Украйна вече получи няколко спешни доставки на оръжия, но може да има забавяне със следващите доставки, пише New York Times.

Според изданието миналата неделя Украйна е получила пратка противотанкови оръжия, ракети и крайно необходими 155-мм артилерийски снаряди. Втората пратка пристигна в понеделник. А във вторник нова доставка на ракети прехващачи за системите Patriot пристигна в Полша от Испания. Те скоро ще бъдат на украинския фронт, разкри високопоставен испански служител.

За САЩ и другите съюзници от НАТО обаче ще бъде трудно да продължат да поддържат този темп, отбелязва авторът на публикацията. "Оръжията, обещани от Съединените щати, Великобритания и Германия – всички от които обявиха значителна нова военна подкрепа през последните три седмици – може да отнеме месеци, за да пристигнат в достатъчно големи количества, за да укрепят отбраната на бойното поле на Украйна“, пише NYT, цитирайки думи на западни служители.

Високопоставени американски и други западни служители се съгласиха, че артилерията, противовъздушната отбрана и други боеприпаси са най-неотложните нужди на Украйна. Те са и оръжията, които могат да бъдат доставени най-бързо.

Бойните машини, лодките, сложните оръдия, ракетните установки и системите за противовъздушна отбрана са много по-сложни и отнемат повече време за преместване - отчасти защото размерът им често изисква да бъдат транспортирани по море и с влак под силна охрана.

Един американски служител каза, че повечето от големите оръжия, които са финансирани от новата помощ на САЩ, и дори някои боеприпаси, вероятно няма да бъдат доставени до края на лятото - или дори по-късно.

Американският служител отбеляза, че ще отнеме време, за да се разбере какви артикули могат да бъдат прехвърлени в Украйна, без да се изчерпят единиците на НАТО, които трябва да бъдат боеспособни, като тези, които използват бойни превозни средства на пехотата Bradley и бронирани машини Humvee. Други оръжия, като 155 мм артилерийски снаряди, от които Украйна отчаяно се нуждае, са в недостиг по света.

Освен това украинските войски се нуждаят от обучение за използване на определени оръжия, преди да бъдат прехвърлени. Например това се отнася за третата система Patriot, чието предаване Германия обяви още в средата на април.

Очаква се новата система Patriot да пристигне в Украйна не по-рано от края на юни. Нейната доставка може да съвпадне с доставката на друга голяма оръжейна система, която Украйна отдавна изисква: изтребителите F-16.