Администрацията на САЩ планира да изпрати съветника по националната сигурност Джейк Съливан в Израел, за да преговаря с премиера Бенямин Нетаняху по въпроси, свързани с политическия курс на новото правителство. Това съобщава Axios, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на изданието посещението може да се състои в средата на януари. Очаква се Съливан да се срещне с Нетаняху и новия ръководител на Съвета за национална сигурност на Израел Цахи Ханегби. Освен това Съливан ще се срещне с довереното лице на израелския премиер Рон Дермър, министър по стратегическите въпроси.

Нетаняху иска да работи с администрацията на Байдън, за да възпрепятства ядрената програма на Иран и да постигне мирно споразумение със Саудитска Арабия, според израелски служители, интервюирани от портала.

На свой ред Белият дом е загрижен за политиката, която новото правителство на Израел ще следва по отношение на Палестина. Вашингтон също е загрижен за промените, които могат да настъпят при новия кабинет и да "навредят на израелската демокрация“. Сред такива възможни мерки порталът посочва намаляване на независимостта на съдебната система на страната, както и нарушаване на правата на арабското малцинство и сексуалните малцинства.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен може да пътува до Израел малко след посещението на Съливан, разкриха още израелски официални лица. Тези срещи биха могли да проправят пътя за евентуално посещение на Нетаняху във Вашингтон през февруари.

В четвъртък в израелския парламент се проведе извънредно заседание, на което депутатите гласуваха доверие на правителството, създадено от Нетаняху след изборите на 1 ноември, след което министрите и новият премиер положиха клетва. В сряда Нетаняху каза, че един от приоритетите на неговия кабинет ще бъде развитието на еврейските селища на Западния бряг и Голанските възвишения. Според изявлението му "еврейският народ има изключително и неоспоримо право върху всички територии на Израел", във връзка с което "правителството ще насърчава и развива селища във всички части на Израел".