Руският опозиционен политик Алексей Навални ще бъде погребан в Москва по-късно в петък на фона на засилена охрана и опасения от полицейски репресии две седмици след като внезапно почина на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония, пише Reuters.

Съюзниците на Навални, които обещаха да предават на живо онлайн събитията от деня, обвиниха президента Владимир Путин, че е поръчал убийството му, тъй като руският лидер не можел да понесе мисълта, че Навални ще бъде освободен при евентуална размяна на затворници.

Те не са публикували доказателства в подкрепа на това обвинение, но обещаха да изложат как е бил убит и от кого.

Кремъл отрича да е замесен в смъртта му и заявява, че не знае за никакво споразумение за освобождаване на Навални. Според съюзниците в смъртния му акт е посочено, че е починал от естествена смърт.

Навални, бивш адвокат, отправи най-решителното политическо предизвикателство срещу Путин, откакто руският лидер дойде на власт в края на 1999 г., като организира улични протести и публикува високопоставени разследвания за предполагаемата корупция на някои представители на управляващия елит.

В резултат на поредица от обвинения в измама и екстремизъм, които според Навални са политически мотивирани, той получи присъди затвор за повече от 30 години, а повечето му поддръжници или избягаха от страната, или са в затвора.

Навални реши да се върне в Русия от Германия през 2021 г., след като беше лекуван от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което западните лекари твърдят, че е било отровно, само за да бъде незабавно задържан.

Путин, който контролира всички държавни лостове и се очаква да бъде преизбран удобно за нов шестгодишен мандат след две седмици, все още не е коментирал смъртта на Навални и от години избягва да го споменава по име.

Въпреки че Навални е добре познат на Запад, държавната телевизия в Русия също не го споменава от години, а когато го прави, то е кратко и в негативна светлина.

В 14:00 ч. местно време (13:00 часа българско време) в църква в московския квартал Марийно, където Навални живееше, ще бъде отслужена панихида за Навални.

След това е планирано да бъде погребан в Борисовското гробище, на около 2,5 км от другата страна на река Москва, два часа по-късно.

Съюзниците на Навални, които се намират извън Русия и са обявени от властите за подкрепяни от САЩ екстремисти, призоваха хората, които искат да почетат паметта му, но не могат да присъстват на погребението, да отидат до определени забележителности в собствените си градове в петък вечерта в 19:00 ч. местно време.

Кремъл отхвърли изявленията на неговите съюзници като провокативни и предупреди, че полицията ще спазва закона.

Ако се съди по предишни събирания на поддръжници на Навални, вероятно ще има засилено полицейско присъствие и властите ще разпръснат всичко, което според тях прилича на политическа демонстрация съгласно законите за протестите.

Съпругата на Навални Юлия, от която той има две деца, заяви, че не е сигурна дали самото погребение ще премине мирно или полицията ще арестува присъстващите. Тя се намира извън Русия.

Очаква се майката на Навални, 69-годишната Людмила, да присъства на погребението му. Не е ясно кой друг ще бъде допуснат в църквата за службата.

Навални беше християнин, който осъди решението на Путин да изпрати десетки хиляди войници в Украйна като безумно начинание, изградено върху лъжи.

В навечерието на погребението му неговите съюзници обвиниха властите, че са блокирали плановете им за провеждане на по-голяма гражданска панихида, и заявиха, че неизвестни лица дори са успели да осуетят опитите им да наемат катафалка, за да го транспортират до собственото му погребение.

Кремъл заяви, че няма нищо общо с организацията на погребението на Навални.