Парламентът на Албания одобри в четвъртък споразумение страната да съдържа хиляди мигранти, спасени в международни води от Италия, докато молбите им за убежище се обработват, въпреки протестите на опозиционни депутати и правозащитни групи, пише Associated Press.

Съгласно петгодишното споразумение Албания ще приютява до 3000 мигранти по всяко време. Тъй като се очаква обработването на молбите за убежище да отнеме около месец, броят на търсещите убежище, изпратени в Албания, може да достигне до 36 000 за една година.

Споразумението, подписано през ноември между албанския премиер Еди Рама и италианския премиер Джорджа Мелони, е част от усилията на последната да сподели тежестта на справянето с миграцията с други европейски страни. То беше подкрепено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но беше широко критикуван от правозащитни групи.

Парламентът, доминиран от лявата Социалистическа партия на Рама, гласува със 77 срещу нула за одобрение на сделката, тъй като депутати от консервативната опозиция бойкотираха гласуването. Президентът също ще издаде указ като последна стъпка от одобрението.

Група от 30 депутати се опитаха да блокират ратификацията, като се обърнаха към Конституционния съд, но в края на януари съдът се произнесе, че сделката е легитимна. Консервативните депутати многократно прекъсваха гласуването от октомври насам в знак на протест срещу социалистическото правителство.

Долната камара на парламента на Италия одобри сделката през януари, последвана от Сената по-рано този месец.

Два центъра за обработка ще бъдат създадени в Албания на цена за Италия от над 600 милиона евро за пет години. Съоръженията ще се управляват изцяло от Италия. Мелони заяви, че очаква те да заработят до пролетта на 2024 г.

Италия ще остане правно отговорна за мигрантите по време на целия процес и ще ги приветства, ако им бъде предоставена международна закрила, или ще организира депортирането им от Албания, ако бъде отказана.

Лицата, хванати в териториалните води на Италия или от спасителни кораби, управлявани от неправителствени организации, ще запазят правото си съгласно международното право и законодателството на ЕС да кандидатстват за убежище в Италия и молбите им да бъдат обработени там.

Рама каза, че Албания стои до Мелони в знак на благодарност от името на албанците, които намериха убежище в Италия и "избягаха от ада и си представиха по-добър живот“ след падането на комунизма в Албания през 90-те години.

Италия потърси повече солидарност от други държави от Европейския съюз, за да й помогне да се справи с нарастващия брой пристигащи. Броят на мигрантите, пристигащи в Италия с лодки, почти се е удвоил до около 160 000 в сравнение със същия период преди година.