Граничният контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево“, един от най-натоварените в Европа, е на повече от 150 километра от най-близкото море и на над 2500 километра от Ламанша. Но въпреки това има ключова роля за преминаване на нелегални мигранти от Франция към Великобритания, отбелязва информационната агенция AFP.

"Британските власти протегнаха ръка към балканската държава в края на 2022 година, за да спрат навлизането в Европейския съюз на малки лодки, използвани за опасните пътувания. Българските митничари най-напред се заели да доказват, че откритите лодки са предназначени за френския бряг, откъдето тръгват към Великобритания“, пише AFP.

"Оставихме специфични белези върху извънбордовите двигатели и уведомихме нашите британски партньори, които след това успяха да идентифицират изоставени двигатели на британските брегове“, обяснява митническият служител Георги Господинов пред AFP.

След като беше доказано, че същите лодки по-късно са били използвани от контрабандисти, организиращи преминаването на нелегални мигранти през Ламанша, вносът в ЕС на малки надуваеми лодки, двигатели и спасителни жилетки бе ограничен, припомня агенцията.

Митничари с кучета проверяват всеки ден стотици камиони в западна посока на ГКПП "Капитан Андреево“, след като преминат през рентген. Според офицерите специалната форма на двигателите за лодки я прави лесна за откриване и с времето те са станали по-добри в разпознаването на чантите, в които са скрити внимателно сгънатите надуваеми лодки.

Британските власти са изпратили и куче, специално обучено да открива миризмата на каучук.

Лондон е предоставил общо 1,4 милиона евро за обучение на персонал и осигуряване на оборудване, включително дронове за наблюдение. Освен това е платил за обучение на български кадри и осигуряване на оборудване.

По време на посещение в София през февруари британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че партньорството с България е от жизненоважно значение за спиране на "нелегалната... ужасна търговия с хора“, тъй като "много хора губят живота си“.

"Политически това е голям проблем“, особено след като през 2016 година Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, казва Нандо Сигона, експерт по международна миграция в Университета в Бирмингам.

"Едно от обещанията за Брекзит беше "връщане на контрола“ върху границите на Обединеното кралство“, коментира пред AFP, така че "провалът да се спрат пристигащите... може да бъде политически смъртоносен“.

Ситуацията отслаби управляващата Консервативна партия във Великобритания. Мнозина прогнозират, че опозиционната Лейбъристка партия ще си върне властта за първи път от 2010 година на избори, които се очакват тази година.

През първото тримесечие на 2024 година британските служители са обработили 5373 мигранти, акостирали на бреговете на Южна Англия, след като са прекосили Ламанша в малки плавателни съдове. Това е близо 42% увеличение спрямо миналата година, според британското вътрешно министерство.

От началото на годината най-малко седем мигранти, включително седемгодишно момиче и 14-годишно момче, са загубили живота си, опитвайки се да стигнат до Англия.

През 2023 година бяха регистрирани близо 30 000 пристигания на нелегални мигранти през Ламанша. Афганистанци, иранци, турци, еритрейци и иракчани съставляват по-голямата част от тях.

Споразуменията на британското правителство с няколко европейски държави, по-специално с Албания, които доведоха до рязко намаляване на пристигащите от балканската страна, "предизвикват някои ефекти“, твърди Сигона.

Въпреки това "мрежите за контрабанда са много устойчиви и други източници на лодки непрекъснато се идентифицират и преследват“, допълва той.

"Не можете да разрешите проблем, като се справите с последствията“, коментира на свой Николай Познер, говорител на френската хуманитарна група Utopia 56, отбелязвайки, че тези лодки се появиха за първи път през 2018 година, когато контролът на ГКПП по суша бе затегнат.

"Колкото повече бариери, колкото по-голямо е полицейското присъствие, толкова повече рискове поемат контрабандистите“, обобщава той.