Най-малко 17 души са загинали, а около 60 са в неизвестност, включително много деца, след като два кораба са претърпели корабокрушение край бреговете на Южна Италия, съобщи ANSA.

Спасителен кораб, управляван от германска група за помощ, е прибрал 51 души, за които се смята, че са мигранти, от потъващ дървен плавателен съд при първото от двете корабокрушения.

Десет тела са били открити в капан на наводнената долна палуба на дървения кораб близо до италианския остров Лампедуза, допълва организацията RESQSHIP. Смята се, че никой не е изчезнал.

"Мислите ни са със семействата им. Разгневени сме и сме тъжни", написа RESQSHIP на X.

Хората на борда са от Сирия, Египет, Пакистан и Бангладеш, се посочва в съвместно изявление на Организацията по миграция и УНИЦЕФ.

Оцелелите са били предадени на италианската брегова охрана и изведени на брега, заяви RESQSHIP.

Нейният собствен кораб "Надир" е изтеглил дървената лодка с телата на загиналите до Лампедуза.

Второто корабокрушение е станало на около 125 мили източно от италианския регион Калабрия, след като яхта, тръгнала от Турция осем дни по-рано, се е запалила и преобърнала, съобщават агенциите на ООН.

Дванадесет мигранти, сред които бременна жена и две деца, са били прибрани, съобщи италианската брегова охрана.

Една жена сред тях, за която се предполага, че е паднала във водата, е починала веднага.

По-късно италианската брегова охрана е открила шест тела край Калабрия.

Оцелелите съобщават, че 66 души са изчезнали, включително 26 деца, "някои от които много малки", съобщават от благотворителната организация "Лекари без граници" за Sky News.