Полското правителство прие резолюция, която връща буферната зона на границата с Беларус, съобщи премиерът Доналд Туск на пресконференция след заседание на кабинета на министрите, предава PAP.

"Приехме резолюция, практическата последица от която е заповедта на Министерството на вътрешните работи за създаване на буферна зона на границата с Беларус", е посочил Туск.

"Правителството подчертава, че с оглед на засилващите се враждебни хибридни действия по източната граница на страната, която е и външна граница на ЕС, Шенгенската зона и зоната на страните от НАТО, включително нарастващия миграционен натиск от страна на граждани на трети страни върху Полско-Беларуския участък от границата, нашите офицери и войници – пазейки неприкосновеността на държавната граница, смело се изправят пред опитите за дестабилизиране на ситуацията на територията на Република Полша и Европейския съюз", пише в резолюцията.

Както обясни по-рано министърът на националната отбрана на републиката Владислав Косиняк-Камыш. Буферната зона по границата ще действа на 26 места в района на Гайновски и на едно място в района на Бялисток. Там ще важи специален режим. Няма да е възможно да се доближава границата на по-близо от 200 метра.