Стефан Дойчев от Българска Тъч Асоциация, за предаването "Спортът във Фокус" на Радио "Фокус".

(Заб. Интервюто е направено преди евротурнира, на който родния тим "Тъч София клуб" зае 10-о място)

Г-н Дойчев, да разкажете на нашите слушатели какво е тъч ръгби. 


Здравейте. Тъч ръгби е най-бързата версия на играта ръгби, играе се от 6 човека на терена и целта е да се отбележат повече точки от противника. Много характерно е, че липсва какъвто и да било физически контакт между играчите и могат мъже и жени да спортуват заедно в смесени отбори.  

Кога е създаден този спорт и колко е популярен той в момента?  

Спортът започва като загряваща подготвителна игра за професионални спортисти, практикуващи Ръгби лига. Започва своето развитие в Австралия в средата на 60-те години на ХХ век. Оттогава плавно, но все по-буйно и все по-дейно намира развитие, включително и в Европа. У нас започнахме организираното провеждане, развитие на състезания от 2019 година, преди 3 години. Един от големите успехи, с които можем да се похвалим в този период от време е, че участвахме на Европейско първенство, което се проведе август месец тази година в Англия.  

Колко държави практикуват този спорт в момента в Европа?  

В Европа, ако не ме лъже паметта, са 19 страните-членки в Европейската федерация по тъч, като на Балканите единствено България може да се похвали с членство в тази федерация.  

А България как се котира като успехи?  

В момента все още сме в много ранно развитие. Състезаваме се единствено в смесената категория, смесената дивизия. Отборите са съставени от мъже и от жени. Едно от възможните развития на спорта е обособяването на отбори самостоятелно от мъже, самостоятелно от жени, юношески представителства, национални, също така има доста развита клубна състезателна дейност. А това е и следващото голямо събитие е да се представим на Европейското клубно първенство, което ще се проведе в град Елче, Испания в края на ноември месец.  

Това е един вид Шампионска лига за вашия спорт, така ли?  

Шампионска лига, да. Там участват шампионите от всяка една от европейските нации  - най-добрите отбори се срещат и оспорват титлата "Европейски клубен първенец по тъч". Шампионска лига абсолютно, отвсякъде.  

Ще ни разкажете ли българският шампион и въобще българският участник там какви са шансовете, кой е той и кои са най-големите противници?  

Нашият представител се казва "Тъч София клуб“, който сравнително наскоро започна своята дейност. Натрупахме добри резултати и отиваме да защитим името на България. Това, което е много интересно това наше участие, е че този път ще разчитаме на подкрепа на международни състезатели. Ще има състезатели от Франция, Ирландия, разбира се, заедно с българските представители, хората, които тренираме и се готвим тук на местно ниво. Очакваме доста сериозна конкуренция. Със сигурност ще се срещнем с поне един от клубовете, които са базирани на Острова - Англия, Шотландия, възможно е Ирландия. Със сигурност ще срещнем една от големите европейски сили, в това число може да е Франция, Италия или пък някой друг. Знаем също така, че турнирът ще се проведе на две фази. Два дена се провежда турнирът, като първият ден е груповата фаза, като отборите ще играят във формат "всеки срещу всеки", и в неделния ден е елиминационната вече, квалификационната фаза, където се определят местата. Първите 8 играят за разпределение на местата от 1 до 8 и т.н. Много силно искам да се класираме в тези първи 8, но реалистичното очакване е да бъдем по-скоро в следващата осмица. Като общо състезаващите се отбори са 24 и за нас изключително добро представяне ще бъде да завършим в горната половина на класирането, нещо между 8-и и 12-и там, ако успеем да завоюваме някое от тези места, ще е голям успех.  

Да ви върна към разяснението какво е тъч ръгби и защо се нарича и тъч футбол, освен тъч ръгби?  

Тъч футбол е едно от имената на спорта, по който е познат по-скоро в Южното полукълбо, в Австралия например. Там имат много разновидности на ръгби, на футбол. Знаем за австралийския тип футбол, знаем за ръгби лига, и това е името, по което се налага масово спортът. В Европа по-скоро му казваме тъч ръгби или само тъч. Кое е характерното и защо се споменава в името ръгби - Топката е тип ръгби – овална, носи се с ръце, подава се с ръце, не се използват краката. Това е интересното.  

Може ли в бъдеще популярността да нарасне до такава степен, че дори да стане олимпийски спорт? Видяхме, че ръгби-7 стана част от олимпийското семейство през 2016 година.  

Абсолютно възможно е, дори това е една от целите на новоизбрания борд на Международната тъч федерация. През 2032 година ще се проведе Олимпиада в Брисбейн, Австралия, който е един от изключително големите центрове в момента, развиващи тъч, футболът в момента е най-масовият спорт в Австралия. Това е най-често срещаният спорт, който се практикува в училище, в парковете, тоест, всички хора в Австралия това спортуват в момента. И напълно естествено и нормално ще бъде тъч да се включи и да стане част от олимпийските спортове.  

Благодаря ви. 

Георги КУСИТАСЕВ