Най-добрият български сноубордист в специално интервю за "Фокус“, часове преди старта на първата в историята на Пампорово Световна купа по сноуборд.

Какво означава лично за вас факта, че за първи път в своята  историята курорт като Пампорово е домакин на стартове от Световната купа? На практика вашия роден край има честта да приветства най-добрите  в сноуборда.

За мен това е една сбъдната мечта. Тук на тази писта съм се учил, тук на тази писта са първите ми стъпки и първите ми стартове преди повече от 20 години. Това наистина е сбъдната мечта и се радвам, че благодарение поне малко и на мен, световният елит на сноуборда ще бъде тук в Пампорово.

Каква е разликата между миналогодишната Купа "Пампорово" и сегашния  старт от световната купа? Като участници, организация, изисквания към домакините и отговорност пред световната централа.

В Банско купата, която беше бе световна купа, а тук също ще е такава. Това са състезания от най-висок ранг, на най-високо ниво. Разлика не знам дали ще има по-скоро всички са много ентусиазирани да направят едно добро състезание – домакините, БФСки, която също е организатор на това състезание. Така, че надяваме се всички, че условията ще бъдат перфектни и ще се получи добро състезание.

Какво да очакват любителите на белите спортове, които решат да посетят Пампорово през уикенда и разчитате ли на тяхната подкрепа?

Разбера се, че разчитам на тяхната подкрепа. Те могат да очакват един празник. Мисля, че много хора ще дойдат и се надявам и ги призовавам да дойдат много хора на Пампорово, на писта "Стената“ и през двата дни, за да подкрепят мен и всички състезатели. Мисля, че ще стане наистина една много готино състезание и ще има страхотна атмосфера.

Как оценявате пистата като подготовка за самото състезание и като степен на трудност?

Като степен на трудност е нормална писта. Разнообразна от това, което имаме в Световната купа като кръгове. За мен е позната писта, разбира се, а за другите не е, защото много от състезателите, дори почти всички са тук за първи път. Като подготовка съм сигурен, че е повече от перфектна. Пистата е заледена специално за състезанието, обработена е. от доста дълго време е затворена и въпреки снега, който очакваме утре, мисля че ще е добра основата и няма да се развали трасето.  

Амбициран ли сте да спечелите пред родна публика след осмото място в Бад Гщайн наскоро?

Винаги имам амбиция да се спускам добре. Не се поставям очаквания. Надявам се да покажа най-доброто от себе си и да изпълня потенциала си.

Комплимент за България ли е факта , че тук пристигна истинска легенда в сноуборда, трикратната олимпийска шампионка  Естер Ледецка?

Разбира се. Това всъщност ще бъде и първото й състезание в сноуборда за тази година. Досега тя не се появи на Световните купи, които имахме до момента. Избра за първо състезание тук пистата в Пампорово. Наистина това е комплимент и мисля, че всички се радва за това.

Това, че България е домакин на събития от подобен ранг, означава ли че сноуборда се развива с много бързи темпове у нас  и каква е моментната картина?

Мисля, че след моите резултати през 2016 г., сноубордът се развива много добре и специално алпийският. Само в клуба в Чепеларе, в който съм и аз член "Амер спортс“ имаме над 35 деца, които се обучават на алпийски сноуборд с треньорът им Васил Милчев. Имаме страхотни юноши, които са много работливи, талантливи и станаха световни шампиони, взеха медали от световното първенство миналата година за юноши в Банско. Сигурен съм, че поколенията след мен ги чака светло бъдеще и аз ще помагам с каквото мога.

Кои други българи, освен Вас, имат шансове за по-предно класиране?

Юношите ни специално, които са четиримата – Петьо, Крис, Тервел и Сашко. Те са както казах изключително талантливи, много добре карат. Мисля, че ако си направят две добри квалификационни спускания ще направят добър резултат, който да ги удовлетвори.

Каква е ролята на държавата  в този процес и до каква степен тя помага – финансово и  инфраструктурно?

Ролята на държавата е голяма. Знаете, че зимните спортове са много скъпи спортове. Голяма сума се изисква за подготовката на всеки състезател. Федерацията трябва да има средства и освен спонсорите, министерството трябва да ни помага, тъй като колкото повече хора има, всичко се оскъпява. Самата екипировка е доста по-скъпа. Лагерите, които са в чужбина, ние нямаме условия през есенния сезон за подготовка, готвим се в чужбина, така че наистина сумите са големи. Наистина разчитаме на министерството на спорта за подкрепа.

Доколко делото и постиженията  на Сани Жекова и Радо Янков засилват интереса на младите към този изключително атрактивен зимен  спорт?

Доказателство за това е, че има толкова много деца, които искат да се занимават със сноуборд, не само в клуба в Чепеларе, а и в другите клубове в другите курорти. Има деца, мисля, че са над 120 картотекирани състезатели до 18-годишна възраст, което е прецедент доколкото съм запознат в сноуборда в България. Това е доказателството, че след мен и Сани ще има бъдеще в сноуборда и тези деца дали сме им някакъв пример и те искат да тръгват и тръгват по нашия път.

Точно след седмица навършвате 34 години. Не може да не мислите за житейския си път след активния спорт. Имате ли идея с какво ще се занимавате?

Мисля си понякога, но може би оставям след като реша, че ще приключа. Може би трябва да остана в спорта. Някак ще е редно да помогна на тези, които идват след мен.

За какво мечтае Радослав Янков? В личен, семеен и професионален план?

Не знам дали може да се каже, че е мечта, но си пожелавам да съм здрав – това е най-важното. Знам, че когато съм здрав нещата се получават. Затова искам да съм здрав, както и семейството, и близките ми и това е най-важното, което си пожелавам и за което мечтая.

За финал  - какво е вашето послание към читателите и  слушателите на "Фокус“?

Хората да оценят това, което имат, да са благодарни, да са смирени и да са положително настроени.