Тенис експертът и коментатор от "Евроспорт България" Николай Драгиев гостува в предаването "Спортът на Фокус". Пред Венцислав Драгоманов и Александър Антонов той говори за някои от най-актуалните теми през последните месеци по кортовете, а и извън тях. Сред тях бяха Григор Димитров, Виктория Томова, Australian Open, обжалването на Симона Халеп, амбициите на Саудитска Арабия да пробие в тениса и други.

Ники, здравей. Благодаря ти, че прие поканата ни. Всеки път с теб е удоволствие да говорим за любимия ни ракетен спорт. Как си?

- Здравейте и благодаря за поканата. Чувствам се чудесно във вашето хубаво, модерно и уютно студио. И аз се радвам, че ще можем да поговорим за тенис, защото вече горе-долу мина 1/4 от годината и имаме някои отправни точки, които ни дават храна за размисъл на базата на това, което видяхме.

Нека да започнем от темата, която вълнува българските почитатели. Какъв Григор Димитров наблюдаваме от началото на годината и по какво се различава от този в края на миналата?

- Всъщност това, което се случва сега с Григор, започна още може би във втората половина на миналата година. Това нещо не се случва за една нощ или за един ден, това е един дълъг процес, в който той сякаш успя да подреди нещата в своята кариера, да се свърже с правилните хора, да изгради един добър екип около себе си и постепенно да натрупа необходимото самочувствие и ноу-хау как да стигне напред на големите турнири. Ние виждаме точно това в момента. За него на практика през този сезон, ако изключим Australian Open, се превърна в стандарт достигането до полуфинал, до финал. В крайна сметка точно това е нещото, което ти прави ранглистата. А когато стигаш до полуфинали, финали на големи турнири или печелиш една титла, както беше в Бризбън, това те изстрелва нагоре във ранкинга. За съжаление, очаквахме повече от него на Australian Open. Там е трудно да се каже защо точно се срина, как се стигна точно до тази загуба. Но аз го виждам скоро в "Топ 10“ - всъщност бях го прогнозирал още в края на миналата година. По течение на обстоятелствата, заради точки - единият отпада, точки, друг печели, все още не можа да влезе там. Ако беше спечелил може би онзи финал в Марсилия, може би сега щеше да бъде в "Топ 10“. Но това не е толкова важно. Мисля, че за него най-важното нещо е да бъде здрав, да няма контузии, а той общо взето има късмет в това отношение. Той не е имал някакви сериозни контузии през последните години, ако изключим заболяването от COVID-19, което малко го изкара от равновесие. Не е имал някакви сериозни травми и аз го отдавам на това, че той е много добър атлет по принцип, по природа, по рождение, и тъй като работи с много добри специалисти, той се поддържа в много добра форма. През миналата година самият той сподели, че с хората от неговия екип са решили да променят малко фигурата му, телосложението му, понатрупал е малко повече мускулна маса и това се видя на практика на корта - той беше много енергичен, много здрав, много издръжлив в дългите мачове. Така че мисля, че за него предстоят само хубави неща. Сега е много важно какво ще направи в Индиън Уелс и Маями. Знаем, че той отказа турнира в Акапулко - мисля, че това беше правилно решение. Той натрупа вече доста участия, и то добри участия в тези турнири в Европа, има нужда от малко повече почивка, защото тези турнири, "Индиън Уелс“ и "Маями“, те са си почти като шлемове.

На кои места според теб сред първите 10 спокойно може да е той, на чие място?

- По принцип Григор има неограничени възможности. Сега, трудно е да очакваме да стане в "Топ 5“, но мисля, че има сили през този сезон да бъде, защо не, между 6-о и 10-о място - има сили да бъде там. За по-напред мисля, че ще му бъде трудно. Просто бъдещето принадлежи на младите тенисисти, на младите играчи. Но виждаме, че той на 32 години се радва на една втора младост. В тениса възрастовата граница много се вдигна и вече тенисисти на 32-33 години се считат едва ли не все едно са на 25. Виждаме Джокович все още какво прави на тази възраст, все още едно № 1, въпреки че според мен и той ще тръгне надолу през тази година. Всъщност, в момента в "Топ 20“ - поправи ме, ако бъркам, мисля, че има само трима играчи, които са над 30. Това са Джокович, Григор и не знам Манаринo...

Шампионът ни от "София Оупън".

- Да, не знам той къде е. Той стана най-възрастният, който дебютира в "Топ 20".

Точно така, да. В момента Манарино е 20-и. Какво научихме от Australian Open и могат ли да се правят изводи от него?

- Разбира се. И при мъжете, и при жените имаше много интересни събития. То е необходима материя, едва ли можем да споменем всичко. Лично за мен не беше изненада, че Джокович беше детрониран и то именно срещу Яник Синер. Аз бих потърсил причините за това поражение още през миналата година. Видя се, че Синер се оформя като един много труден съперник за Джокович. И според мен много важна роля изигра този мач на Купа "Дейвис", на полуфиналите, когато Синер спаси три мачбола.

От 0:40.

- Да, 0:40, да. Това са си 3 мачбола - нещо, което много рядко може да видиш, Джокович да пропусне 3 мачбола, дори и на ретур. Смятам, че този успех на Синер и след това купата на Световното отборно първенство някак си му даде това самочувствие, от което той имаше нужда, и което не му достигаше и преди. Защото ние си спомняме, че Синер и преди е имал много оспорвани мачове с Джокович, включително и на "Уимбълдън" водеше с 2:0 сета преди две години, но тогава още може би не му стигаше ноу-хау, не му стигаше самочувствие, и беше логично да се стигне до този резултат. Сега има много подробности, много детайли - някои говорят за това, че мачът се игра през деня, при доста по-неблагоприятни за Джокович условия. Мисля, че не е това причината. Аз го коментирах този мач заедно с Юлиан Стаматов. Още в началото се виждаше, че в Джокович, в очите му, ако щеш - аз съм коментирал десетки мачове на турнирите от шлема и знам толкова добре - нямаше я тази увереност, това самочувствие в погледа му, което иначе той излъчва в такива мачове. Личеше си, че той има съмнения, и че може би изпитва даже донякъде страх от този съперник, защото беше очевидно, че Синер се намира във великолепна форма, той стигна без загубен сет до полуфиналите. И като комбинираме това с не особено убедителната игра на Джокович тази година в Мелбърн, ето как се получи изненадата. Той се разигра просто много късно, Джокович, успя да измъкне третия сет, но нямаше сили за нещо повече. Мисля, че това беше съвсем нормално да се случи. Някои хора се заблудиха миналата година, че едва ли не през този сезон Джокович ще направи Голям шлем. Няма как да стане. На тази възраст вече той не може да победи времето. На 37 години вече за него ще е бонус, ако успее да спечели още една титла от шлема. Аз мисля, че най-добри шансове ще има на "Уимбълдън“.

Ники, Вики Томова вече се поутвърди в първата стотица при дамите, но там е доста по-ветровито спрямо при мъжете. Днес си с върхово постижение от 64-то място, а утре - 10 места назад. Ето, в момента разликата между българката, която е 74-та днес, и 65-та позиция е едва 95 точки. Има ли потенциал и възможности първата ни ракета за по-сериозен пробив напред?

- Това е една много интересна тема. Много пъти са ме питали това и сме го коментирали. Виждаме, че в последните седмици, както ти казваш, нейното класиране много играе, има доста големи флуктуации в ранкинга. За да може да се установи трайно в това ниво - някъде между 60-то и 70-то място, а защо не и по-нагоре, тя се нуждае от победи на големите турнири. Ние виждаме, че тя успява тук-таме да мине квалификациите на някой голям турнир, да влезе в основната схема, но още не може да постигне една серия от една-две важни победи в основната схема, които да ѝ позволят да глътне повече точки, образно казано, и това да я стабилизира близо до "Топ 50“. Защото, за да можеш да имаш стабилно място в ранкинга, трябва да играеш успешно на големите турнири, а ние знаем, че Вики в последните два сезона общо взето се "изхранва“ с точки, спечелени на тези турнири, по-малките - със 125 000, 100 000. Също така записа някои страхотни резултати.

Взе и титла.

- Да, взе няколко титли даже. Но това е достатъчно, за да стигнеш някъде до стотицата. За да може да продължиш напред, нагоре, трябва вече да започнеш да жънеш победи и на WТА турнирите. Тя успя да постигне своята цел. Дълго време се стремеше да влезе в "Топ 100“, но знаем, че апетитът идва с яденето, и със сигурност тя иска да подобри колкото може повече ранкинга си. Тя извървя супер дълъг път, много неща успя да подобри в играта си. Разбира се, има и някои слабости, ние много добре знаем кои са - форхендът, сервисът ѝ не е чак толкова силен, иначе има великолепен бекхенд. Аз се познавам много добре с нейния дългогодишен треньор Мишо Кънев. Той ми е разказвал много интересни неща за нея, за това как тренира, за бекхенда, че просто има невероятен усет към този удар, че много е подобрила в последните години физиката си. В момента е много бърза на корта. Това, което тя прави, наистина заслужава комплименти. Много добре се вписва в ролята на първа ракета, след като Цвети Пиронкова слезе от сцената, въпреки че не го е декларирала още официално. Предполагам, че това ще стане скоро. И тя, и Григор са тенисистите, които ни носят радост в големите турнири при мъжете и жените.

Вчера водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек допусна втората си загуба през сезона, която дойде в Дубай на WTA 1000 турнира, от по-скромната тенисистка Ана Калинская. Защо тези от "Топ 5“, "Топ 10“ не намират точната формула срещу Швьонтек, а го правят останалите, които са малко по-назад в таблицата?

- Може би причината се крие в това, че Швьонтек вече доста добре познава тези, които са най-опасните съпернички срещу нея, и тя си е изработила някакъв стил на игра, някаква тактика и знае как да ги побеждава. Както ти казваш, изненадите обикновено идват срещу по-малко познати съпернички. Това е същото, което изпита, между другото, и Григор на Australian Open. Той игра срещу един тенисист, когото не беше срещал.

Нуно Боржеш.

- Точно така. И точно в този ден той игра великолепен тенис и ето ти я изненадата. Калинская още на Australian Open показа, че също прави голямо развитие. Тя в миналото беше известна предимно за това, че бе гадже на Ник Кирьос, но за щастие, успя да излезе от това амплоа, и откакто се разделиха, общо взето, двамата със скандалния австралиец, нейната кариера потръгна. Аз лично много ѝ симпатизирам на Калинская, не само защото изглежда много хубаво, но и защото играе много приятен, много техничен тенис, и съм доволен от това, че тя внесе малко колорит, малко интрига и разчупи тази доминация на Швьонтек, защото още един такъв арабски дубъл за Швьонтек щеше да бъде малко прекалено. Хубаво е да има изненади, хубаво е да виждаме нови лица, както беше на Australian Open в лицето на китайката, която действително с голяма доза късмет стигна до финала - Цинуън Джън. Защото общо взето женският тенис е много непредвидим, въпреки че в последните два сезона има две тенисистки, 3 може би, които изпъкват - това са Швьонтек, Сабаленка и, разбира се, Гоф. Лично аз очаквам, че тази година пак те трите ще си разпределят титлите на шлемовете.

Хващам се за думите ти "техничната игра на Калинская". Може би там се крие тайната.

- Аз и преди съм казвал, че повече тенисистки, също както и навремето, когато играеха срещу Серина Уилямс и се опитваха да я победят със сила, с темпо, със силно удряне на топката, това не е правилният начин. За да можеш да изкараш от равновесие една такава тенисистка, трябва да се играе разнообразно. А за съжаление, не са много тези, които имат нужната техника, въображение, за да могат да играят нестандартно, извън стереотипа и да могат да изкарат Швьонтек от комфортната ѝ зона. Защото за нея това е най-удобното - когато топката идва бързо, тя стои близо до основната линия, посреща я рано. Тя е много мощна, много здрава физически и за нея това е идеалното. Трудното е, когато играе срещу някоя, която използва слайсове, която сменя темпото, която накъсва играта. Просто такива тенисистки в момента са малко. Ето една Онс Жабер, например, е такава, но за съжаление, тя от известно време има проблем с контузия и започна да потъва сякаш.

Симона Халеп чака присъдата на Спортния арбитражен съд след обжалването този месец на наказанието си от 4 години да не играе поради роксадустат в кръвта ѝ. Какво е това вещество, Ники, и как то е допуснато от екипа на румънката да попадне в организма ѝ?

- Ако ме питаш какво представлява това вещество, не мога да ти отговоря. Повечето такива препарати обикновено са свързани с повишаване на аеробния капацитет и от там - издръжливостта на тенисистите и въобще на спортистите. Те се използват най-вече в такива спортове като колоездене, където натоварването е циклично и се нуждаеш от издръжливост за дълъг период от време. Наистина, много лошо се развиха нещата за Симона Халеп. 2022 година беше ужасна за нея. Тя се разведе със съпруга си, няколко месеца бяха заедно. След това излезе и това нещо с допинга. Аз много харесвам Халеп и като тенисистка, и като човек. Тя е един много уважаван и обичан спортист, един от най-добрите посланици на тениса. Вярвам, че тя не е виновна, и че това вещество се е оказало в организма ѝ случайно. Нейната версия е, че след като тя започна да работи с Муратоглу, неговите специалисти са ѝ препоръчали нов хранителен режим и какви добавки да взима, и изглежда, че сред тези добавки е имало някакво вещество - този роксадустат, който не е бил забелязан или може би е фигурирал под друго име. Факт е, че той се е оказал в нейния организъм, макар и в много малки количества. И сега Халеп започна една доста сложна юридическа битка и не знам докъде ще стигне, защото последната информация е, че тя е завела иск за 10 милиона долара срещу канадската компания, която произвежда тази хранителна добавка. Но практиката показва, че е много трудно за частно лице, било то и Симона Халеп, да успее да осъди и да докаже, че такава огромна компания е допуснала някаква грешка, защото те имат неограничени ресурси, и финансови, и юридически. Така че не съм сигурен дали това беше правилно решение на Халеп, защото има опасност не само да загуби това дело, но да загуби много пари покрай това, защото знаеш, че тези съдебни дела се проточват много дълго, изискват работа на много специалисти, на адвокати и това струва много скъпо. Може би понякога е по-добре да си признаеш, че си допуснал грешка, и да се надяваш да ти дадат едно по-малко наказание. Но може би тя просто искаше да изчисти името си. Тя вероятно е неясно, че нейната кариера вече като тенисистка е приключила, защото повече от две години да не играеш, това е страшно много, това е изключително дълъг период от време. И дали тя може да се върне на голямата сцена и да заиграе отново успешно е много малко вероятно. Може би тя се ръководи от желанието да изчисти името си, да докаже, че това нещо е попаднало в организма й случайно.

Може ли да се прави паралел между този случай със Симона Халеп и онзи на Мария Шарапова от 2016 г. след Australian Open и мелдония? По случайност или не, Халеп и Шарапова са източноевропейки.

- Не, аз не вярвам в такива заговори, в такива конспиративни теории. В случая на Шарапова тя самата си призна, че става въпрос за едно недоглеждане от нейна страна и на екипа от специалисти, с които работи, защото там историята беше, че мелдоният бе включен в забранителния списък и от WADA са били изпратили имейли на всички спортисти, които използват такъв препарат, че трябва да внимават вече с неговото приемане. И явно просто някакво недоглеждане е станало и е продължила да си го пие. Тя си го е пиела години наред. Както стана ясно, този мелдоний не е чак толкова безвреден, както тогава се говореше - че го давали едва ли не като витамин “C". Оказа се, че тя, работата, е много дебела и има много дълбоки корени, и че много спортисти от Източния блок, предимно руснаци, беларуси, са използвали този препарат и това си е било част от една голяма програма за допингиране. Така че аз не бих могъл да търся някакви конспиративни фактори в това. Тя си призна, че го е използвала, че е имала положителна проба.

Говорейки за Източния блок, днес се навършват две години от началото на ужаса в Украйна. На дневен ред е въпросът за участието на руснаците и на беларусите в Париж. Има ли причина спортистите да бъдат спирани за Олимпийските игри? За момента становището на Международния олимпийски комитет е, че те ще са под неутрален флаг, което за тях, всъщност, не е нищо ново.

- Да, те вече няколко олимпийски цикъла участват под неутрален флаг. Знаеш моята позиция, че по принцип политиката и спортът трябва да се разделят.

Разбира се.

- Но в крайна сметка, когато спортът е използван за политически цели, няма как да си затваряме очите, защото в Русия режимът на Путин използва и спорта за пропагандиране на своите идеи, на своите ценности. Сега в Париж условието ще бъде да бъдат допускани спортисти, за които е доказано, че нямат връзки с държавата, не са спонсорирани от държавата и нямат никаква обвързаност с държавните структури, защото има някои спортисти, които открито подкрепят действията на Русия. Един пример е Александър Овечкин - големият хокеист в NHL. Има и други, които също най-малкото не са изразили ясно своето становище. Ето например Рубльов, Касаткина, тенисистите – те дадоха ясно да се разбере, че искат да се разграничат от политиката на своята страна. До известна степен тези спортисти от Русия са също така и жертви на това, което прави тяхната държава.

Абсолютно. Говорейки за това, докъде според теб стигнаха амбициите на Саудитска Арабия, които също така се опитват, те поне се опитват, да си изчистят реномето пред света чрез спорта? Та, какви са амбициите им и докъде стигнаха те да пробият в тениса?

- Ох, не питай. Това ми е болна тема, защото според мен не е правилно една държава като Саудитска Арабия да започва да играе толкова важна роля, да се превръща в толкова голям фактор в спорта. На практика те вървят по пътя на Китай. Ако си спомняш, през 90-те години, в първото десетилетие на новото хилядолетие, когато Китай започва да се замогва, да се превръща във важен фактор в световната политиката, те използваха точно по същия начин спорта, за да си правят реклама, за да пропагандират своя напредък за това, че могат да произвеждат вече професионални спортисти, които да печелят медали. Сега саудитците едва ли ще успеят да произведат някакви суперспортисти, но те разполагат с неограничени финансови възможности и имат амбицията да се превърнат в един спортен хъб, ако мога да използвам тази дума, която толкова често фигурира в заглавията, организирайки супер престижни съревнования. Ей го сега - знаеш, че аз коментирам и конен спорт - за първи път финалът на Световната купа, което е супер важно събитие, през април за първи път ще бъде в Рияд. Излезе информация, че вече е организиран този мегатурнир на шестимата "крале“, който ще се играе през септември, в който ще участват Джокович, Медведев, Синер, Руне, Алкарас… Кого пропускам? Петима от тях са спечелили титла от шлема, единствено Холгер Руне няма победа, като всеки един от участниците има гарантирани по 1,5 милиона, а победителят печели над 10 милиона, доколкото си спомням, което е нещо безпрецедентно в света на тениса. И забележи - този турнир се прави в разгара на сезона, през септември. Обикновено такива събития се правеха през декември, в паузата между двата сезона. Не знам, спорна е тази материя. Все пак Саудитска Арабия е държава, която по никакъв начин не споделя ценностите, които прокламира тенисът и по принцип спортът, това, което западната цивилизация прокламира - свободата на изразяване, свободата на словото, на жените и т.н.

Да, но виждаш как вървят нещата, много хора си мислят, че всичко се прави само и само с пари, но някои моменти не става така. Ето, виждаме колко много футболисти могат да купят и,, всъщност да не постигнат нищо с тях. Ценни футболисти за много милиони, ама за много, много милиони. И какво от това - нищо не става. Исках преди края на разговора ни да хвърлиш, Ники, един поглед върху мача във финала в Доха, Якуб Менсик - Карен Хачанов. В момента има равенство там. Как мислиш, накъде ще отиде този мач? Якуб Менсик е 18-годишен, доколкото си спомням.

Логиката подсказва, че по-опитният от двамата тенисисти, Карен Хачанов, би трябвало да спечели, но до този момент се държи много добре в мача чехът.

Четири на четири, да.

- Да. Това, което може да се каже, е, че той е доста висок, снажно момче, с много солидни удари от дъното на корта. Мачът основно се води от основната линия, много динамични, много интензивни разигравания правят двамата. Преди малко бяха сменени топките, сега се играе с почти нови топки. Смятам, че първият сет ще бъде много важен. Ако Карен Хачанов го спечели ми е трудно да повярвам, че чехът може да направи обрат след загубен първи сет. Ако Менсик вземе първия сет, става много интересно.

Да, ще видим дали Карен Хачанов ще се поддаде на напрежението, при положение че е фаворит.

- Само да кажем, че очакваме с интерес и финала в Дубай при жените, който се оказа супер изненадващ - Калинская срещу Паулини. Както знаеш, за съжаление вече втора година в България не се излъчват женските турнири. Аз бях много тясно свързан с тях и това ми е голяма болка, така че не можем да ги гледаме, поне по телевизията, тези мачове, но продължаваме да ги следим.

Мога да кажа на слушателите ни, че Калинская е взела първият сет с 6:4, а във втория резултатът е 1:0 за нея, Паулини сервира. Добре, Ники, много ти благодаря за разговора и се надявам да се чуем и видим и за в бъдеще.

- Аз ви благодаря, разбира се.