Японската акация произхожда от Китай и Япония. Това е по-взискателен вид към климатичните условия, т.е. предпочита по-топъл климат, но успешно се развива в някои райони на България. Изключително медоносен вид и с много ценна дървесина.

Цветовете са светложълти, събрани в метличести съцветия. Расте бързо. Светлолюбиво дърво. Непретенциозно е на почви, а се оказва, че има и много полезни свойства.

В народната медицина билката се препоръчва при стомашно-чревни проблеми - оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане. Заедно с предписаните от лекаря медикаменти тя може да се ползва като допълнителен елемент в терапията на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Лечебните свойства на японската офора се основават на комплекс от биологично активни вещества: флавоноиди и алкалоиди.

Плодовете на японската софора са богати на витамини и биохимични елементи.

Рутинът, съдържащ се в плодовете на японската софора, има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система на човека: предотвратява образуването на кръвни съсиреци, поддържа еластичността и здравината на кръвоносните съдове. 

Какво лекува:

- кожни заболявания, нелечими рани, белези, изгаряния, пукнатини в зърната на кърмачките;

- заболявания на стомашно-чревния тракт: язви на стомаха и червата, дизентерия;

- заболявания на жените: възпаление и кървене;

- помага при хипертония: нормализиране на кръвното налягане и сърдечната дейност;

- диабет, по-ниска кръвна захар;

- укрепва кръвоносните съдове и премахва холестерола от тялото;

- успокояват нервната система, намаляват раздразнителността и безпокойството.

Начин на употреба:

Препоръчителна дневна доза за възрастен: 1 чаена лъжичка се залива с 300 мл вряла вода за 10 минути. Прецежда се. Приема се 3 пъти дневно по 100 мл преди хранене. Да се съхранява на сухо място, при стайна температура, без пряка слънчева светлина. Да се пази от достъп на малки деца.