Учени разработиха още един вид гел, който улавя мокропластмаса. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Микропластмасата вече е част от организма ни. Тя се намира дори в плацентата на бременните жени, при новородените бебета, създава изкуствена плака по мозъчната кора, запушва артериалните съдове. "Доскоро ние я възприемахме като екологичен замърсител, но се оказва, че вреди директно на човешкия организъм. Затова много усилия сега са насочени към създаване на някакъв тип филтър, който да улавя микропластмасата във водата, където се среща в най-големи количества", обясни доц. Тодорова.

Тя припомни, че преди няколко години беше направен успешен опит в това отношение с графен, но материалът все още остава изключително скъп.

Учени от Индия създават нов революционен материал, който е под формата на гел. "Той може да захваща тези микропластмаси във водата. Гелът е устойчив във водата и не се разтваря в нея, а заема някаква форма. Създаден е на базата на полимер, който се адаптира към околната среда и привлича микропластмасата. При определени регулации на светлината и температурата той може да се събере и да се използва до пет пъти", обясни Мариана Тодорова.