Рискът от инфаркт може да бъде намален с 58% само с една инжекция от стволови клетки. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Екип от учени от Тексаския сърдечен институт тази седмица демонстрира своето откритие пред CNN. Експериментът е с хора с доказана сърдечна недостатъчност, разказа доц. Тодорова.

В Америка около 6 милиона души имат някаква форма на сърдечна недостатъчност. Заболяването не е лечимо, а когато е в тежки форми е необходима сърдечна трансплантация.

"Когато има плаки в кръвоносните съдове и възпаление на сърцето, нашият организъм се мобилизира, реагира и започва да изпраща клетки, които да се справят с вредните агенти. Когато се случва неколкократно, това е полезно, но когато това стане системен фактор и организмът непрекъснато изпраща такива клетки, там се появяват микроранички, заздравяването им създава уплътняване или организмът изпраща мазнини под формата на холестерол. Постепенно започват да се създават уплътнявания, които стесняват кръвоносните съдове, и количеството кръв, която се изпомпва, става по-малко. В резултат клетките, които се хранят с кислород от кръвта, започват да страдат от кислороден глад и да умират. Така се получава полиорганна недостатъчност или се получават инсулти и инфарктни заради откъсване на тромбовете", обясни доц. Тодорова.

Учените успяват да забавят или премахнат тези фактори благодарение на стволови клетки. "Ролята на тези стволови клетки е да се превърнати в агенти, които разтварят тези уплътнявания или вероятните тромбове. Наричат се мезобласти. Терапията е използвана при 537 пациента и тези стволови клетки са разградили натрупванията при всички", обясни Мариана Тодорова.

Стволовите клетки трябва да бъдат съвместими, за да бъдат приети от имунната система, допълни тя.