Жените се нуждаят от половината от упражненията, които правят мъжете, за да постигнат същите резултати и добра физическа форма. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Изследването е публикувано в Списанието на Американският колеж по кардиология. В продължение на 32 години – от 1997 до 2019, учените проследяват над 412 000 възрастни, 55% от които са жени на възраст от 17 до 44 години. Изследвано е колко често те практикуват някакъв вид спорт, с каква продължителност и интензивност, разказа доц. Тодорова.

Изводите от изследването са няколко. "За да се чувстват в добра физическа форма и да удължат живота си и качеството му, напълно достатъчна за жените е физическа активност в продължение на 150 минути седмично. За сравнение при мъжете са необходими 300 минути. За жените е достатъчно да имат една силова тренировка, докато за мъжете те трябва да са три пъти седмично. Само кардио и аеробика не са достатъчни, необходимо е и натоварване с тежести за костна плътност и борба с остеопорозата, но много по-малко, отколкото при мъжете", обясни Мариана Тодорова.

Дейностите могат да бъдат свързани с различна физическа активност – танци, туризъм, плуване, отборни спортове, йога.