За терапевтичните свойства на виното е писал най-известния древноримския лекар Гален, а Хипократ е използвал виното като успокоително и антисептично средство. Червеното вино се вписва и в християнската традиция, тъй като то символизира кръвта на Христос. Умерената консумация на вино се свързва с благоприятно влияние върху здравето, например, във Франция – по-малък процент на сърдечно-съдови заболявания, а в Кавказ – голям брой дълголетници. Не бива да пропускаме, че алкохолът и здравето едва ли са съвместими понятия. 

Ето пет благоприятни влияния от употребата на вино, базиращи се на проведени научни изследвания.

Предотвратява сърдечно-съдови заболявания и подобрява метаболизма

Експерименти, проведени от Института за биомедицински изследвания Август Пи и Суниер в Барселона, Испания, показват, че консумацията на отлежало сухо бяло вино намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Ефектът се дължи на възстановяването на ендотелните клетки, които "облицоват“ кръвоносните съдове, като по този начин се осигурява по-добра кардиозащита. В допълнение, умерената консумация на такова вино намалява броя на възпалителните клетки и провъзпалителните биомаркери. Между другото, при джина, който също е изследван на тези тестове, не са открити такива свойства.

Може би тези свойства на виното обясняват факта, че французите, които традиционно употребяват вино и имат много животински мазнини в хранителния си режим, а кръвните им нива са с високо съдържание на холестерол, рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

Друго изследване, проведено от израелски и американски учени, е включвало пациенти с диабет втори тип. Те били разделени на три групи – консумиращи червено вино, бяло вино и минерална вода. Експериментът се провел в продължение на две години. След приключването му било установено, че най-голямо подобрение в контрола на липидите и глюкозата се наблюдавало при тези, които пиели червено вино. На второ място били тези, които пиели бяло вино. При тях също се наблюдавали подобрения, но в по-малка степен. В допълнение, при тази група хора не се наблюдавало високо кръвно налягане и чернодробната функция не се влошавала.

Подобрява се функционирането на белите дробове

Учени от Университета в Бъфало провели изследване, в което участвали 1555 човека. Всеки от тях бил оценен за степен на консумация на алкохол и вкусови предпочитания. В резултат на това учените установили, че пиещите вино имат най-високата концентрация на защитни антиоксиданти в кръвта си. Както отбелязват учените, това се дължи на функционирането на белите дробове.

Освен това хората, които са консумирали сухо вино, са имали по-добри други показатели, показващи функционирането на белите дробове, които от своя страна влияели на продължителността на живот. Като допълнение учените констатирали подобрена функционалност на сърдечно-съдовата система.

Подобряване функционирането на бъбреците

Италиански изследователи установили, че кафеената киселина, която се съдържа в в бялото вино, има положителен ефект върху бъбречната функция. Те също така открили положителен ефект, който малки дози от кафеена киселина оказват върху ендотелните увреждания. Този ефект се свърва с оксидативния стрес.

Подобряват се когнитивните функции

Изследвания показват, че специфичните антиоксиданти, открити в сухото вино, предотвратяват намаляването на когнитивните функции. Резултатите от едно такова изследване са публикувани в списанието Nutritional Biochemistry. Експериментът се е провел върху мишки в продължение на два месеца. Било установено, че хранителен режим, обогатен с бяло вино, намалявал вероятността мишките да развият когнитивните проблеми, причиняващи болестта на Алцхаймер.

Антисептични и антибактериологични свойства

Хипократ е бил прав, защото сухото вино наистина има потресаващи антисептични свойства. В рамките на пет минути всички патогени на тиф умират в него, а патогените на холера не могат да оцелеят даже в доста разредено вино. Именно заради това в древна Гърция и древен Рим са добавяли вино към водата, за да я дезинфекцират. Този ефект се дължи на наличието на танини във виното.

Колко сухо вино можете да пиете на ден

Това е един от най-спорните въпроси колко вино може да се употребява за да не се вреди на здравето. Лекари препоръчват на жените да пият не повече от една чаша на ден, а за мъжете са приемливи 2-3 чаши. Това е оптималното количество, което учените дори приравняват на час тренировка във фитнеса. Учени от канадския университет в Алберта установили, че да изпиеш чаша червено вино е толкова здравословно, колкото един час, прекаран във фитнеса. Тайната на този положителен ефект на виното върху организма се крие в съединението ресвератрол. Този естествен фитоалексин повишава работоспособността, подобрява сърдечната функция чрез увеличаване на сърдечната честота и укрепва мускулите, което всъщност е равно на резултатите от посещението на фитнес. В допълнение към всичко посочено по-горе, ресвератролът също така регулира нивата на кръвната захар и има ефекти, забавящи стареенето.

Естествено доводите на противниците на алкохола също така могат да бъдат доста убедителни. Но както с много други неща на този свят важна е умереността. Така че в тези студени зимни дни няколко чаши хубаво червено вино, гарнирано с подходящи мезета и приятна компания ви гарантира, ако не полза, то поне незабравимо изживяване. Остава въпросът да се спре навреме.