Част от крайбрежието на Дубай с дължина 70 километра може да се превърне в най-големия проект за регенериране на брегова ивица в света, ако се пристъпи към изпълнението на Dubai Mangroves.

Над 100 милиона мангрови дървета и храсти, които виреят основно в крайбрежни води, където могат да поддържат цели екосистеми, ще бъдат засадени като част от проекта. Това е достатъчно за абсорбирането на над 1.2 млн. метрични тона въглероден диоксид годишно, според URB, компанията за разработване на устойчиви градове, която стои зад инициативата. Това се равнява на премахването на 260 000 бензинови автомобила от пътищата, пише CNN, цитиран от economic.

Мангровите гори са защитната система на природата срещу бреговата ерозия и повишаващото се морско равнище, които засягат всеки крайбрежен град, в това число и Дубай", казва Бахараш Багхериан, основател на URB.

“В момента сме във фаза на проучване. Набелязали сме шест локации за пилотни проучвания като следващи фази и се фокусираме върху проектирането на тези локации. Предвиждаме проектът за бъде завършен до 2040 г." допълва той.

По-добри от тропически гори

Сред другите проекти на URB, които все още са във фаза на планиране, е и генерален план за създаването на над 1 000 км. велоалеи в Дубай до 2040 г., както и Dubai Reefs, плаваща общност за морски изследвания и екотуризъм, която ще включва най-големия изкуствен риф в света. Dubai Mangroves първоначално бе предложен като част от Dubai Reefs, а впоследствие бе обособен като отделна инициатива. Той има за цел да се противопостави на няколко екологични и градски предизвикателства, според Багериан.

Основно, проектът има за цел да се бори с въздействието от климатичните промени", казва той, което се постига с естествената способност на мангровите дървета да смекчават повишението на морското ниво като постепенно създават буфер между морето и сушата и способността им да премахват въглеродния диоксид директно от атмосферата.

Мангровите гори могат да правят това 10 пъти по-бързо от зрелите тропически гори, след което да съхраняват въглерода три до пет пъти по-плътно, според Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ. Те носят и други ползи, тъй като създават естествено местообитания за риби, птици и други растения, като по този начин увеличават биоразнообразието. Също така мангровите гори директно подобряват икономиката на крайбрежните общности като подкрепят риболова и аквакултурите, като също така осигуряват суровини за занаятчийство и строителство. Както може да се види от други мангрови гори по света, те също така могат да се превърнат в туристическа атракция.

Проектът има за цел да вдигне летвата за екологично отговорния туризъм, като създаде среда, в която посетителите могат да се наслаждават на природата без да ѝ вредят", заяви Багериан, допълвайки, че целта е не само да се привличат туристи, но и да бъдат насърчавани да стават активни участници в съхраняването на природното наследство.

Сред съоръженията, които са планирани за изграждане, са център за опазване на природата, в който ще работят морски биолози и голям ботанически музей.

AI градинари

Технологиите ще играят роля в разработването и дейността на Dubai Mangroves, като изкуствен интелект ще следи постоянно растенията.

Разглеждаме авангардни инструменти като залесяване с дронове, за да засадим мангровите дръвчета ефективно, както и за технология за дистанционно наблюдение, за да следим състоянието и растежа на горите", допълни Багериан.

Дронове ще поставят мангровите семена на места, на които имат най-голям шанс да оцелеят. След това ще се използват сателитни изображения, за да се получи обща картина на покритието и да се улесни откриването на зони, които имат нужда от повишено внимание. В също време, анализите, управлявани от AI да обработват големи масиви от данни, за да предлагат на биолозите и урбанисти насоки по отношение на усилията за възстановяване и мерките, които се вземат.

Багериан смята, че освен в борбата с климатичните промени и подсилването на местната икономика чрез екотуризъм, проектът ще подобри и качеството на живот на местните хора.