Принцесата на Уелс каза, че има "добър напредък“ след диагностицирането на рака й и ще присъства на Trooping the Colour в събота, съобщи BBC.

Това ще бъде първата й публична изява тази година след диагнозата и коремната й операция през януари.

Но в лично съобщение Катрин казва, че лечението й все още продължава и ще продължи още няколко месеца.

"Все още не съм излязла от "гората", казва принцесата.

Това е най-значимата актуализация за здравето на Катрин, откакто през март разкри, че има рак, в изявление, написано по нейни собствени думи.

Изявлението е придружено от нова снимка на принцесата, направена от фотографа Мат Портеъс, на която тя е снимана до дома си в Уиндзор.

Все пак положителното послание идва с предпазливост.

"Както всеки, който преминава през химиотерапия, знае, има добри и лоши дни“, казва тя.

"В тези лоши дни се чувствате слаби, уморени и трябва да се дадете на тялото си да си почива. Но в добрите дни, когато се чувствате по-силни, искате да се възползвате максимално от тези добри емоции“, казва принцесата.

"Уча се как да бъда търпелива, особено при несигурността. Приемам всеки ден както идва, слушам тялото си и си позволявам да отделя необходимото време, за да се излекувам.“

За Trooping the Colour принцесата ще мине в парада на каляските с децата си и ще бъде част от семейната група, махаща от балкона на Бъкингамския дворец.

Парадът е по случай рождения ден на монарха и говорител на двореца каза, че крал Чарлз III е "доволен, че принцесата може да присъства на утрешните събития“.

Принцесата също така благодари за съобщенията в подкрепа от обществото по време на болестта й, като каза, че е била "отвяна“ от поощренията.

"Това наистина промени света за Уилям и мен и ни помогна през някои от по-трудните времена“, се казва в съобщението от принцесата.

Кейт Мидълтън започна да работи от вкъщи и се очаква да присъства на някои събития през лятото, но дворецът Кенсингтън подчерта, че това не е пълно завръщане и че плановете могат да бъдат променени в кратък срок.

Евгения ТРИФОНОВА