Лечебните растения намират точно определено, ограничено място в лечението на болестите на кръвта и кръвотворната система. С най-голямо основание и най-спокойно те могат да бъдат прилагани при леките форми на анемия — при умора с малокръвие. С такава цел природни продукти се използват от нашата народна медицина от дълбока древност.

Самолечението на другите заболявания на кръвотворната система с билки не е целесъобразно, въпреки че някои от заболяванията се лекуват с помощта на изолирани от растения силно действащи съставки. 

При нарушаване на кръвосъсирването, придружено от кръвоизливи или тромбози, лечебните растения могат да бъдат използвани само при леките форми на кървене – най-често от капилярите, при кръвоизливи от носа, при хемороиди, при натъртвания, предупреждава puls.bg. Кръвоизливи от вътрешните органи, както и от големи кръвоносни съдове и смущения в кръвосъсирването изискват лекарска помощ, понякога незабавна.

Много растения се използват за лекуване на кръвоизливи от матката и обилна менструация или за предизвикване на нормално кървене при оскъдна или закъсняваща менструация.

Особено ценни са кръвоспиращите билки с успокояващо действие върху централната нервна система, с тонизиращо действие върху мускулатурата на кръвоносните съдове или матката, с болкоуслокояващо и противоалергично действие. 

Белият равнец е сред билките, които намират приложение при състояния, свързани с кръвотечения. Той предствалява многогодишно тревисто растение с прави стъбла, от семейство Сложноцветни. Цъфти в месеците от юни до септември. Среща се по тревистите места, край пътищата, по ливадите, между храстите в цялата страна и над 1000 м надморска височина. 

Действие и приложение. Кръвоспиращото действие на съдържащите се в дрогата вещества е доказано експериментално. Растението има известно болкоуспокояващо и ободряващо действие. То нормализира двигателната и секреторната функция на стомаха. Притежава противозъзпалително действие, свързано със съдържащия се в етеричното масло хамазулен. 

Цветните кошнички и надземната част на растението се прилагат много често като кръвоспиращо средство при кръвотечения от матката, венците, носа, стомаха, хемороидите и др. Те намират приложение и за възбуждане на апетита, при стомашни възпаления с болки (язва, гастрит), при колит, газове, бъбречни заболявания, сърцебиене, главоболие, виене на свят и др. 

Химичен състав. В надземната част се съдържа от 0,20 до 0,50% етерично масло, чиято главна съставка е хамазуленът (50%), образуващ се от горчивия сесквитерпенов лактон матрицин (0,05—0,10%) при дестилация на растението с водни пари. Освен хамазулен етеричното масло съдържа сесквитерпена алфа -кариофилен и други моно- и бициклични терпени: алфа- и бета-пинен, цинеол, туйон, камфора, борнеол, сложни естери. Билката съдържа още горчивото вещество ахилен, дъбилни вещества, алкалоиди, флавоноида лутеолин-7 гликозид, органични киселини, витамин С и К, аспарагин, нитрати и др.