Стресът влияе върху когнитивните способности. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Каролинският институт работи по проект, който цели да установи какви са факторите за развитието на Алцхаймер и деменцията. Учените са открили, че хората, които проявяват симптоми на деменция или Алцхаймер, са водили по-стресиран начин на живот. "Те не са намирали механизми, с които да се разтоварват. Подчертава се ролята на социалния контакт, на забавленията, на социалните ангажименти, на посещаването на културни събития, срещи с приятели", обясни доц. Тодорова.

Това, което отключва Алцхаймер и деменция в по-късна възраст, е загубата на когнитивния резерв. "Когнитивният резерв значи, че ние някъде в нашето съзнание сме натрупали положителни емоции, богатство на общуването и сме разредили стреса. Това съответно е удължило нашата невропластичност. Ако сме били изложени изцяло на стрес, който е най-големият унищожител на паметта за хубавото, много по-лесно ще отключим Алцхаймер“, поясни Мариана Тодорова.

Когнитивният резерв до голяма степен се унищожава и от безсънието. "Знаем, че основният фактор, който причинява безсънието, е стресът", допълни тя.