Отидохме с духовното послание на филма "Ваклуш“ в един материален свят, за да дадем една друга концепция за живота – че материята не трябва да се отрича, а да се одухотворява. Интересът към филма в САЩ беше изключително голям, защото има дефицит на автентична духовност. Посланията му са как човек да се научи да бъде. Това каза режисьорът Николай Василев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Документалният филм "Ваклуш“ е посветен на 100-годишнината от рождението на духовния водач Ваклуш Толев. Филмът е сниман в периода 1998-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота му. "Ваклуш“ има над 100 прожекции в България и Европа. Турнето му в САЩ минава през 16 града и продължава почти два месеца.

За няколко месеца той е селектиран в 24 световни фестивала, като от 10 от тях вече има награди. Посланията във филма въздействат върху зрителите. С това Николай Василев обяснява огромния интерес към него. "Това се оказа вторият най-гледан документален филм в България за десетилетието според статистиката на Националния филмов център. Очаквах, че ще има интерес у нас, но наистина е много любопитно, че сме направили един филм, който говори на език, който не е само български. За мен беше много важно да говори за проблеми, които са световни. Исках чрез историята на Ваклуш да засегнем едни по-големи проблеми – за липсата на смисъл, за посоката, за духовната еволюция на човечеството, за това как човек може да се пребори с отчаянието си, за това да има посока, да не се бори със злото, а да го трансформира. Явно сме успели. Радвам се, че посланията са стигнали“, каза режисьорът на филма.

Николай Василев се среща с Ваклуш Толев, когато започва работа по документалния филм. Толев е бил политически затворник по време на комунизма. След това завършва богословие и става преподавател в Пловдивския и Софийския университет. След като приключва с преподавателската си дейност, създава школата "Път на мъдростта“, разказа режисьорът. "Той е човек, който освобождава съзнанието от религиозните външни духовности. Той отправя посланието, че Бог е вътре във всеки един човек и че човекът е бог в развитие. Другата му теза е, че за него страданието не съществува, то е развитие. Злото също не съществува – то е нееволюирало добро. Това, което мен много ме респектира, като човек, който се занимава с кино, драматургия и сюжети, е, че този човек е преживял тези свои идеи“, каза Василев.

Той сподели, че филмът се превръща в мисия за него. Снима го в продължение на повече от 20 години. "Накрая имаше натрупани стотици часове и когато седнах да монтирам, бях под голям стрес. Първоначалната версия беше 3 часа – все изключително ценни неща. Намалих го на 1 час и 40 минути. Всичко, което остана извън филма, влезе в един албум, който се казва "Ваклуш“ и който съдържа наистина ценни бисери, които не можаха да намерят място във филма“, разказа режисьорът.