Учени откриха начин да четат сънищата на хората. Като се имат предвид, че хората често имат кошмари, едва ли те ще искат да ги преживеят отново, но за тези, които имат хубави или интересни сънища, вероятно биха искали да ги върнат. 

Екип от учени от ATR Computational Neuroscience Laboratories в Киото, Япония използва модифицирана машина за сканиране с магнитен резонанс (MRI), както и машина за електроенцефалограма (EEG), за да надникнат по-задълбочено в сънищата на хората.

В проучването участие са взели трима участници, като учените са наблюдавали мозъчната активност на тези хора по време на сън, поставяйки ги в скенер за ЯМР на няколко пъти по 3 часа в продължение на 10 дни, според списание Smithsonian.

Участниците имали EEG машина, прикрепена към скалпа им чрез електроди, за да улавят малки електрически сигнали, протичащи в мозъка, а MRI машина осигурявала функционални ЯМР показания, улавяйки промени в кръвния поток чрез заснемане на изображения на различни етапи от съня на участника.

Екипът от учени се съсредоточи върху периода на сън, когато участниците бяха в първи етап на не-REM сън - няколко минути след като са заспали, където могат да се появят "бързи, спорадични халюцинации", според Smithsonian, цитирано от btvnovinite.bg.

Участниците бяха събудени, след като навлязоха в първи етап на не-REM сън и помолени да опишат какво са видели в сънищата си - процес, повторен около 200 пъти.

Учените изследвали кои са най-често срещаните предмети, виждани от участниците в сънищата им - например човек или сграда и по-късно показали на участниците изображения от интернет на тези предмети, докато все още са били в апарата за ЯМР, но този път, когато са били будни.

За да идентифицира модел, екипът след това сравнява сканиранията на ядрено-магнитен резонанс на мозъците на участниците, когато са били будни и са гледали изображенията, в сравнение с времето, когато са били в сън и са сънували предметите.

След това тези данни бяха поставени в програма за изкуствен интелект (AI) за анализ.

Резултатите от алгоритъма за обучение накараха учените да могат да формират основни образи на сънищата на участниците, които те групираха заедно във видео. И когато учените попитаха участниците как са се разиграли сънищата им, спомените им съвпаднаха доста добре с видео прогнозите, създадени от AI.

Проучването разкри, че алгоритъмът е в състояние да предскаже какво участникът е видял в съня си в 60 процента от времето, но е по-добър в разграничаването на човек и сцена, отколкото в идентифицирането на конкретни детайли от сцена - като например възможността да каже ако участник сънува човек на улица или в сграда.